С отворени врати ЕГ “Иван Вазов” посрещна 4. ноември и приветства с добре дошли всички бивши ученици и учители, всички приятели и сподвижници на нашата духовна общност през годините, които се включиха в организираната от екипа на гимназията “Среща на поколенията”. Събитието е последното от поредицата инициативи по повод 65-годишнината от създаването на училището ни, която отбелязваме през настоящата 2023 година.

Бивши и настоящи директори, учители, ученици разплетоха нишките на времето, за да ги открием в различните роли през годините тук и да чуем спомените им.

Водещи на срещата бяха г-жа Мария Атанасова, настоящ учител по френски език и заместник-директор, и г-жа Вера Драгнева, настоящ учител по руски език и бивш ученик на училището ни от първата паралелка на г-жа Атанасова, на която тя е била класен ръководител. Чест за всички гости беше присъствието на г-жа Магда Георгиева, бивш директор на училището ни и учител по руски език, която върна годините назад със спомените си и трогна сърцата на бившите си ученици в залата. Г-жа Вихра Ерамян, настоящият директор на училището ни, сподели за съвременните предизвикателства пред ръководния екип на институцията днес и сподели, че за нея да бъдеш начело на училище като ЕГ “Иван Вазов” – с толкова много извоювани върхове през годините, освен чест и привилегия, е и висока отговорност. В памет и на г-жа Мариана Димитрова прозвучаха благодарностите към ръководството на гимназията през годините от името на развълнуваните гости.

Бивши и настоящи колеги разказаха за паметни моменти от своите години тук. Предшественици и наследници в мисията на будителя влязоха в диалог, за да открият онова, което ни отличава от всяко друго училище и ни прави толкова успешни: любовта към децата, за чието бъдеще сме отговорни и ние. Това направиха емблематичните бивши учители г-жа Мария Барова, учител по химия, г-жа Диана Георгиева – по история, и настоящите учители г-жа Милена Пеева, г-жа Ивелина Чепилска, г-жа Анелия Митева. Още една вълнуваща комбинация на сцената напомни, че тук, в училището ни, всички ние сме успели да изградим усещането, че сме у дома. Г-жа Гергана Иванова – бивша ученичка от класа на г-жа Анелия Митева, сподели точно това, че прекрачването отново на прага на гимназията ни в днешния ден е като своеобразно завръщане към корените. Още повече, че го прави със своята дъщеря, Мариана Чернецкая – също наша вече завършила отлична ученичка. И сред гостите в публиката се оказа, че това е традиция  в голяма част от семействата на присъстващите. “Традиция с бъдеще” – не е случаен девизът ни!

Спомените на бившите ни възпитаници предизвикаха аплодисментите за бившите им класни ръководители и учители. Благодарността към тях пролича в разтрепераните от вълнение гласове на вече успешно реализиралите се в живота хора, които потвърдиха колко много дава ЕГ “Иван Вазов” и като подготовка за реалния живот, и като академични знания, и като подкрепа. Наред с огромната благодарност те разказаха весели случки от някогашните класни стаи, не пропуснаха да повторят култови фрази на различни учители, с които са останали запомнени. Разказаха за празниците на маршовата песен, за военното обучение и бригадите, за свободата, възможността и щастието да пораснат и с песните на Висоцки, и с музиката на Пинк Флойд, за да изградят богатата обща култура и цветния поглед към света в неговото многообразие. За това време разказа и Калин Георгиев – бивш ученик от училището ни, който на няколко пъти след време се връща и като преподавател тук, а към днешния момент момент е успешно реализиран в сферата на националната сигурност. Запазил чувството си за хумор от ученическите години, успя да предизвика усмивките на всички гости със спомените си за г-жа Барова.

С огромно вълнение всички посрещнахме и Симеон Марков. Той е ученик от първата паралелка в България, която работи по модела 1:1. Модел, който въвлича учениците в активна работа с помощта на технологиите, модел, който дава свободата и на учителите, и на учениците да създават сами актуално и ангажиращо учебно съдържание. Участието му в срещата на поколенията за нас беше изключително ценно, защото чухме силен глас в сферата на социалната и гражданската активност на младите хора. Именно заради приноса си в тази посока и за издигането на авторитета на училището ни г-жа Вихра Ерамян го отличи с Почетния знак на ЕГ “Иван Вазов” , като подчерта, че в негово лице тя открива лицата на всички заслужили гимназисти, които са демонстрирали изключителни постижения в лидерството, академичните занимания и гражданската ангажираност в собствената си общност или по света. 

След срещата всички гости имаха възможността да се разходят из коридорите и класните стана училището. Посетиха СТЕМ центъра по природни науки, в който г-жа Недялка Траянова, учител по физика, и г-жа Теменуга Палова, учител по химия, заедно със свои изявени ученици нагледно представиха как протичат днес занятията на децата по тези учебни предмети.

Екипът на ЕГ “Иван Вазов” сърдечно благодари на своите бивши колеги и ученици, които успяха да превърнат срещата на поколенията в истински празник на духа!

« 1 на 4 »

Може да харесате още

Световният ден на поезията в Езикова гимназия “Иван Вазов” – град Пловдив
ЕГ „Иван Вазов“ бе домакин на Националния кръг на олимпиадата по италиански език
ЕГ „Иван Вазов“ дарява средствата от Благотворителния коледен базар