На 21 март 2024г. – Световен ден на поезията, в Езикова гимназия “Иван Вазов” – град Пловдив, се проведе едно от двете значими събития от серията инициативи, които ще бъдат организирани в училището в дните от 21 до 25 март, посветени на Световния ден на поезията и Деня на европейските автори като част от училищната политика за насърчаване на четенето сред учениците.

За Световния ден на поезията Читателският клуб на Езикова гимназия “Иван Вазов”  в състав – Василена Василева, Ния Тотева, Гергана Стоицева, Нели Мирчева, Борислав Ангелов, Йоан Иванов и Росен Мишляшки – представи в кинозалата на училището поетичният спектакъл “Поезията е…”, изграден на базата на текстовете на Блага Димитрова, Миряна Башева, Дамян Дамянов, Ивайло Балабанов, Валери Петров, Недялко Йорданов, Стефан Цанев, Николай Лилиев и на лично творчество на някои от учениците от Читателския клуб.

Специално място в спектакъла бе отделено на Людмил Янков, както бе определен от учениците: “Най-добрият поет сред алпинистите и най-добрият алпинист сред поетите””, който преди четиридесет години удиви целия свят с подвига си по Жестокия път – Западния гребен на връх Еверест – като алпинист и човек в опит да спаси приятеля си Христо Проданов. 

За да провокират интереса на своите съученици към творчеството на неизучавани в гимназиалния етап на образование български творци, учениците от Читателския клуб изготвиха презентация с характерните особености на творчеството на представените автори, която бе чудесен фон по време на представянето на поетичните творения.

Публиката в залата – учители и ученици – съпреживяваше случващото се на сцената и изразяваше своето вълнение чрез  чести аплодисменти, които след края на спектакъла огласяха в продължение на няколко минути кинозалата на гимназията.

След края на събитието, в непринудено общуване между участниците и публиката, гостите изразиха своето вълнение от незабравимото преживяване в прекрасния пролетен следобед и бяха особенно впечатлени от цялостната концепция на спектакъла и прекрасния поетичен сценарий, създаден от самите ученици от Читателския клуб, в който хармонично бяха вплетени произведенията на българските майстори на словото.

Може да харесате още

Ден на земята
Осмокласници от ЕГ „Иван Вазов“ – на посещение в къща музей „Христо Г. Данов“- Пловдив
В ЕГ „Иван Вазов“ стартира „Маратон на четенето 2024“