Ученическият парламент на ЕГ „Иван Вазов“-Пловдив събра учители и ученици в кинозалата на училището, за да отпразнуват заедно 142 години от Освобождението на България. В спектакъла участие взеха Димитрия Николова, Пламена Войнова, Марина Мирчева, Петя Димова, Стоил Божилов, Борис Ангелов, Димитър Спасов и Иван Петков. Присъстващите учители и ученици се насладиха на майсторките музикални изпълнения на песни като „Хубава си, моя горо“, „Ясен месец веч изгрява“, „Кога зашумят шумите“, „Йовано, Йованке“, „Назад, назад, моме Калино“.

Директорът на ЕГ “Иван Вазов” Вихра Ерамян награди и най-добре представилите се участници в Конкурса за литературна творба посветен на годишнината от обесването на Васил Левски. Конкурсът бе иницииран от Ученическия парламент и бе на тема:  Левски – измерението на българския народ „Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи.“. За отлично представяне грамоти и книги получиха единадесетокласниците Белослава Стоянова и Борис Ангелов и десетокласничката Християна Ночева.

Емоциите в залата достигнаха своя предел когато водещите представиха изпълнението на песента „Я, кажи ми, облаче ле бяло“ с думите: „Ние българите сме пръснати из целия свят. Близо два милиона българи живеят зад граница. На празник като днешния сигурно сърцето на всеки един от тях изгаря от болка по родината и в ума на всеки зазвучава тази мелодия”. Спектакълът на учениците от ЕГ „Иван Вазов“-Пловдив завърши с рецитал на „Опълченците на Шипка“.

Спектакълът бе заключителното събитие от програмата на гимназията за отбелязване на националния празник. На 26.02.2020г. ученици и учители посетиха поетично-музикалният и патриотичен спектакъл „Памет“, а навръх 3-ти март поднесоха цветя и венци пред Паметника на руските освободители на Бунарджика.

Може да харесате още

Световният ден на поезията в Езикова гимназия “Иван Вазов” – град Пловдив
ЕГ „Иван Вазов“ бе домакин на Националния кръг на олимпиадата по италиански език
ЕГ „Иван Вазов“ дарява средствата от Благотворителния коледен базар