За българския поет и драматург Недялко Йорданов  „Поезията е терапия на чувствата, която би могла да придаде друг смисъл на живота”. В тази „терапия“ ентусиазирано се включиха учители и ученици от различни класове.  Г-н Илко Василев бе гост на събитието. Присъстваха  преподавателите Антоанета Минчева и Гергана Георгиева. Организатор и водещ бе г-жа Силвия Димитрова.

 Изготвените от ученици табла за любими поети бяха изложени във фоайето. По този начин всеки можеше да се докосне до стиховете на Данте Алигиери, Уилям Шекспир, Федерико Гарсия Лорка, Франсиско де Кеведо, Хайнрих Хайне, Джакомо Леопарди, Джон Кийтс, Жак Превер, Александър Пушкин, Сергей Есенин, Иван Крылов, Иван Бунин…

В училищната библиотека беше оформен изложбен кът, а любителите на поезията четоха стихове на шестте чужди езика, изучавани в гимназията, като не беше изключен, разбира се, и българският.

Инициативата за празнуването на този ден датира от 21 март 1999г. Решението да се посвети този ден на поезията е взето на Генералната конференция на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата, проведена в Париж. Целта на този празник е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия в света и както пише в декларацията на ЮНЕСКО „да даде признание и сила на националните, регионалните и интернационалните организации за поезия” .

Информацията предоставиха:

Силвия Димитрова и Галина Кривчева

« 1 на 2 »

Може да харесате още

Световният ден на поезията в Езикова гимназия “Иван Вазов” – град Пловдив
ЕГ „Иван Вазов“ бе домакин на Националния кръг на олимпиадата по италиански език
ЕГ „Иван Вазов“ дарява средствата от Благотворителния коледен базар