Ежегодно, третата неделя на месец ноември се отбелязва като Световен ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Календарният ден  тази година е 17 ноември.

По този повод специален гост на ЕГ “Иван Вазов”-Пловдив бе журналистът от Плевен Георги Стоянов. През 2019 година той представи книгата си за войната по пътищата “Останете живи”. В нея той споделя лични истории и прави аналитичен прочит на статистическите данни за загиналите при ПТП.

         “Вече почти всеки има роднина или приятел, който е останал някъде там на пътя, на някой завой. Заради една безсмислена надпревара с вятъра” сподели пред събралите се дванадесетокласници авторът.”Книгата “Останете живи” е инстинкта ни за самосъхранение, който за съжаление го няма никакъв в последните години – несъобразена скорост, неправилно изпреварване, шофиране след употреба на алкохол и наркотици, сядане зад волана без книжка, гонки.”

         Много от дванадесетокласниците в гимназията вече имат шофьорски книжки и лични автомобили. Те имаха възможност да се запознаят и с актуална статистика за загиналите при пътнотранспортни произшествия:

        за периода от 1951 до 2018г. в България са убити на пътя над 60 000 души, а броят на ранените в катастрофи е над 400 000;

        за 2018г. България е на второ място в Европа по загинали в катастрофи;

        за 2018г. смъртните случаи при ПТП са 611, а ранените 8471, от които 35 са загиналите деца, а 1136 за ранените малолетни и непълнолетни.

Учениците бяха подготвили брошури и плакат, които подариха на госта от Плевен и с които призоваха шофьорите да бъдат внимателни и отговорни на пътя.

По време на срещата възпитаниците на ЕГ “Иван Вазов”-Пловдив си зададоха едни от най важните въпроси: Трудно ли е да осъзнаем, че шофирането е отговорност, а не забавление?, Трудно ли е да бъдем разумни на пътя?, Трудноли е да се приберем в къщи живи?

« 1 на 2 »

Може да харесате още

Световният ден на поезията в Езикова гимназия “Иван Вазов” – град Пловдив
ЕГ „Иван Вазов“ бе домакин на Националния кръг на олимпиадата по италиански език
ЕГ „Иван Вазов“ дарява средствата от Благотворителния коледен базар