На 04.06.2019г. посланикът на Република Италия н.пр. Стефано Балди откри изложба, изготвена от самия него и посветена на годишнината от кончината на Леонардо да Винчи. 
През 2019 година се навършват 500 години от смъртта на всеобхватния гений. Посланикът на Република Италия Стефано Балди представи пред учениците на ЕГ “Иван Вазов“ изложбата си, която носи името „Il genio gentile“ (Учтивият гений). Представители на паралелките, изучаващи италиански език, бяха заразени с любопитството, което е водило Леонардо през целия му жизнен път, за да можем днес да кажем, че познаваме света около нас до голяма степен благодарение на големия гений от малкото градче Винчи. Мисли на Леонардо, актуални и в наше време, бяха прочетени от Йоанна Мишева, Райа Ипократова и Християн Минков.
Стефано Балди се обърна към учениците с молбата никога да не спират да търсят, никога да не затварят очите си за случващото се около тях, но и да не забравят човешкото в себе си, именно тези послания са закодирани и в заглавието на изложбата. Всички ученици и посетители на гимназията ще могат да се докоснат до духа и енергията на ренесансовия гений посредством изложбените пана на италиански и български език. 
За откриването на изложбата в гимназията гостува и почетният консул на Италия Джузепе ди Франческо.
Двамата италианци се насладиха и на изпълнението на триото китаристи – Пенка Маринова, Никола Лулов и Димитър Станков. Те успяха да грабнат вниманието на присъстващите гости с блестящото си изпълнение на познатата на всички мелодия от „Game of Thrones“. Ученичката Ванеса Ерева пък изпълни българската народна песен „Пустоно лудо и младо“. 
В края на вълнуващата среща посланикът Стефано Балди и директорът на ЕГ „Иван Вазов“ Вихра Ерамян си обещаха, че това няма да бъде последната годишнина, която посолството и нашето училище ще отбележат съвместно, защото ни очаква един знаменателен юбилей с който ще бъде отбелязана 140-тата годишнина от първите дипломатически отношения между България и Италия.

« 1 на 4 »

Може да харесате още

Последен училищен звънец за Випуск 2024
ЕГ “Иван Вазов” – отново вдъхновява в Първата среща на Google референтните училища в България
Световният ден на поезията в Езикова гимназия “Иван Вазов” – град Пловдив