Интернационални отбори взеха участие във Вечерта на езиците, която се проведе на 21 февруари в аулата на Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков”.  На тази дата вече 20 години се отбелязва Международният ден на майчиния език, обявен от ЮНЕСКО с цел насърчаване на културното многообразие. По инициатива на Българско-турския литературен клуб се проведе многоезично състезание, в което ще взеха участие представители на различните общности в града, ученици от езиковите гимназии и чуждестранни студенти от пловдивски висши училища. Събитието е част от Културния календар на града и се реализира с подкрепата на Клуба на консулите в Пловдив.

ЕГ “Иван Вазов”-Пловдив беше представена от единадесетокласничките Катерина Костадинова и Виктория Панайотова. В първи кръг те имаха предварителната задача да издирят популярни автори, на които тази година се отбелязват кръгли годишнини и да подберат цитати от техните произведения. Катерина представи испанския романист, драматург и поет Мигел де Сервантес, неговият роман “Дон Кихот” и сподели с публиката една от най-известните негови мисли на испански език “Никой не притежава нищо – само своята душа!”. Виктория бе подготвила кратка информация за писателя на детски приказки Джани Родари. През 2020г. се навършват 100 години от рождението му.  Цитатът, който беше избрала е “Всеки трябва надежда да има!” на италиански език.

Със сентенция на арменски език осмокласничката Варти Гарабедян представи арменската общност в Пловдив.

Директорът на училището Вихра Ерамян беше удостоена със специално изработен за Международния ден на майчиния език плакет, а участниците бяха отличени с грамоти.

Във втори кръг състезателите представиха приспивна песен на майчин език, а в трети – характерен танц.

Акцент на вечерта бе филмът „По следите на Глаголицата”, заснет специално за събитието. Тази година се навършват 1165 г. от създаването на славянската писменост и 40 години от провъзгласяването на светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II.

Може да харесате още

Световният ден на поезията в Езикова гимназия “Иван Вазов” – град Пловдив
ЕГ „Иван Вазов“ бе домакин на Националния кръг на олимпиадата по италиански език
ЕГ „Иван Вазов“ дарява средствата от Благотворителния коледен базар