Ученическият парламент и младшите посланици на Европейския парламент от ЕГ „Иван Вазов“ – Пловдив се включиха в поклонението пред паметника на Васил Левски по повод 146-та годишнина от трагичната гибел на Апостола на Свободата.
Възпитаниците на ЕГ „Иван Вазов“- Пловдив поднесоха венец и цветя пред паметника на Дякона и популяризираха сред присъстващите на поклонението граждани една благородна инициатива – набирането на средства за легендарния параход „Радецки“, който е със статут на национален музей. Корабът се намира на пристан в района на Козлодуйското пристанище. На всеки 5 години преди да възобнови плаванията си, той трябва да премине задължителен технически преглед, в противен случай ще преустанови дейността си като плавателно средство.
За набирането на средства за спасяването на кораба учениците на ЕГ „Иван Вазов“- Пловдив организират благотворителен базар за мартенички, който ще се проведе в периода от 25.02.2019г. до 01.03.2019г. в сградата на училището. Събраните средства ще бъдат дарени за ремонта на единствения плаващ музей в Европа, за да не остане само част от историята ни пламенният стих на патрона на гимназията Иван Вазов „…и „Радецки“ гордо плува над златни вълни…“ и за да могат и следващите поколения да се докоснат до величието на подвига и саможертвата на Българските борци за свободата на Отечеството.
По повод 146-та годишнина от гибелта на Васил Левски в часа на класа се проведе и викторина с въпроси свързани с важни събития от живота и делото на Апостола. Ученичките Йоана Пенева от IХе клас, Ани Стойнова от XIж клас и Кристина Димитрова от XIIе клас успяха да грабната вниманието на присъстващите ученици с такива въпроси като „Как и кога получава прозвището си Дякона?“, „Къде е заловен Левски?“, „В чия чета е бил знаменосец?“ и други и разбира се раздадоха поощрителни награди на включилите се най-активно.

« 1 на 2 »

Може да харесате още

Световният ден на поезията в Езикова гимназия “Иван Вазов” – град Пловдив
ЕГ „Иван Вазов“ бе домакин на Националния кръг на олимпиадата по италиански език
ЕГ „Иван Вазов“ дарява средствата от Благотворителния коледен базар