Уважаеми учители и ученици!

На 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците.  Волтер е казал:

„Да знаеш много езици, значи да имаш много ключове за една врата.” Занимавайки се с изучаването на чужди езици не развиваме само знанията си. Разширяваме своя поглед към света, запознаваме се с нови култури и усвояваме техните традиции. Езикът е богатство, което не знаеш точно кога ще ти потрябва: било то при пътуване или по време на някой филм, или песен, или в някое интересно четиво, но винаги ти дава сигурност и възможност за личностно усъвършенстване.

   Празникът е обявен от Съвета на Европа с подкрепата на Европейския съюз на 6 декември 2001 г.

   В ЕС има 24 официални езика, около 60 регионални и малцинствени езика и повече от 175 езика на мигранти. 

  Целта на европейския ден на езиците е да се повишава осведомеността за използваните в Европа езици, да се насърчава културното и езиковото многообразие и да се стимулира изучаването на чужди езици през целия живот.

  На този ден всеки един клас от ЕГ „Иван Вазов”, където се изучават най-много европейски езици, може да избере различен начин да отбележи значението на този празник и важността на изучаването на чужди езици. Като например Ивайла и Валерия Димитрови от  9 „Д” клас, които са изработили плакат за събитието. А целият клас, 9 Д, след като миналата учебна година изработи eTwinning проект, посветен на езиковото многообразие “Can you speak my language?”, тази година ще се включи в онлайн Quizizz викторина за този ден в платформата eTwinning, заедно с партньори от още 15 страни.

Да ни е честит европейският ден на езиците!

Деница Пирдопска,  9 ”Д” клас

Може да харесате още

Световният ден на поезията в Езикова гимназия “Иван Вазов” – град Пловдив
ЕГ „Иван Вазов“ бе домакин на Националния кръг на олимпиадата по италиански език
ЕГ „Иван Вазов“ дарява средствата от Благотворителния коледен базар