Младши посланици на европейския парламент от ЕГ„ Иван Вазов„ , гр. Пловдив с ръководител Анелия Митева бяха поканени от представителството на ЕП на официалното връчване на награди Лукс за кино в европейския парламент в Брюксел.

Това е награда за активното участие на младшите и старшите посланици по програмата „ Училище посланик на ЕП“.

       Награда Лукс е най-демократичната награда за кино. Първото място за най-добър филм се присъжда чрез гласуване на евродепутатите(50%) и онлайн гласуване на гражданите на ЕС(50%) като могат да дадат своята оценка  и непълнолетните.Предварително се номинират филмите, които ще се състезават. Във всички страни на обединена Европа се осъществяват прожекции. Филмите могат да се гледат и онлайн. Пет филма, номинирани в Рейкявик, са :

  Алкарас“ (Alcarràs), копродукция на Испания и Италия, разказва историята на семейство Соле и борбата им да спасят своята градина с праскови.

„Изпепеляващи дни“ (Burning Days), копродукция на Турция, Франция, Германия, Холандия, Гърция, Хърватия, разказва за Емре, млад и всеотдаен прокурор, който започва работа в малък град.

„Близо“ (Close), копродукция на Белгия, Франция и Холандия, разглежда приятелството между две тринадесетгодишни момчета Лео и Реми.

„Идиотският триъгълник“ (Triangle of Sadness), копродукция на Швеция, Германия, Франция и Великобритания, е провокативна сатира, в която ролите и принадлежността към определена класа са обърнати и се разглежда пошлостта на външната красота.

„Блуждаещ огън“ (Will-o’-the-Wisp) е копродукция на Португалия и Франция. На смъртното си легло Алфредо, крал без корона, се връща към далечни младежки спомени и времето, когато е мечтал да стане пожарникар.

    В България филмите можеха да се гледат в София, Пловдив, Варна и Бургас на голям екран като част от програмата на международния София филм фест.

Официалната церемония се състоя на 27.06. 2023 в голямата зала  на ЕП в Брюксел.

Председателят на ЕП Роберта Мецола в краткото си слово обърна внимание на важността да съхраним европейските ценности и приноса на киното като изкуство.

Специално се обърна към младите хора на Европа да работят за европейското единство, мира и разбирателството на континента.

  Наградата спечели „Close“ на белгийския режисьор Лукас Донт – един филм за приятелството и отговорността. 

   Младшите посланици на ЕГ „Иван Вазов“ Елица Бояджиева, Снежана Велинова и  Димитър Даскалов заедно с връстниците си  имаха срещи със създателите на някои от филмите. Те  участваха и в семинари за подобряване съвместната работа между училищата посланици от различни европейски страни. Представителите на ЕГ „Иван Вазов“ бяха отличени като най-активни в дискусиите и екипната работа и получиха награда  почетен символ на Европейския съюз. Голям интерес предизвика посещението на Парламентариума. Там участниците се запознаха с историята на европейския парламент и оставиха посланията си за бъдещето на Европа.  Младшите посланици, които са част от евроклуба, продължават активно дейностите и участия в национални и международни проекти.

Може да харесате още

Световният ден на поезията в Езикова гимназия “Иван Вазов” – град Пловдив
ЕГ „Иван Вазов“ бе домакин на Националния кръг на олимпиадата по италиански език
ЕГ „Иван Вазов“ дарява средствата от Благотворителния коледен базар