Уилям Флорънс – директор на GOOGLE WORKSPACE –  включи в напрегната програма на визитата си в България посещение в Езикова гимназия  “Иван Вазов” – град Пловдив

Директорът на  образованието в Google Workspace за Централна и Източна Европа и ръководител на програмата за връзки с правителствата в Европа, Близкия Изток и Африка- Уилям Флоранс – отдели време в напрегната програма на посещението си в България да се срещне с ръководството, учители и ученици от Езикова гимназия „Иван Вазов“ – град Пловдив.

Пред своите домакини господин Флоранс заяви, че е изключително щастлив от възможността да посети първото в България и на Балканите Гугъл референтно училище, за да подкрепи усилията на ръководството, учителите и учениците в усилията, които полагат за промяна на традиционния образователен модел чрез ефективно и смислено използване на технологиите в цялостната организация на учебния процес чрез прилагането на Модела 1:1.

Уилям Флорънс изрази своята убеденост, че това е правилният път за развитие на една модерна образователна институция, защото прилагането на Модела 1:1  развиват повече от т.нар. меки умения на учениците в XXI век, което е изключително важно за бъдещата успешна реализация на всеки млад човек.

Господин Флоранс подчерта, че Езикова гимназия „Иван Вазов“ – град Пловдив, е най-добрият пример за това, че трансформирането на образованието не е просто закупуване на технологии за училищата, а че тук в действителност технологиите са част от една успешно изградена здрава екосистема, включваща учители, които имат възможност да използват технологията в контекста на формалното, системно образование, с добре изградени педагогически модели, водещи към иновативното преподаване и ученици с повече знания и развити меки умения, така актуални за пазара на труда. Гостът сподели, че е преди всичко окуражен от напредъка, който вижда в страната ни, по отношение на “Моделът 1:1” и добавената стойност, която дава на учителите и учениците и благодари на ръководството на училището, че е дръзнало да бъде пионер в страната ни в прилагането на този иновативен начин за организация на учебния процес.

 

В рамките на посещението си господин Флоранс посети час по биология и здравно образование и стана свидетел на оживената дискусия, която се породи сред учениците от 9 клас във връзка с нутриентите на някои продукти и клетъчния състав на картофени обелки и стърготини.

Гимназистите, които усилено изучават английски език по модела 1:1 (устройство за всеки ученик), впечатлиха господин Флоранс със своите познания върху видовете хранителни съставки – захари, мазнини, фибри и други. Учениците, разделени на работни групи, създадоха Google Slide презентация, чрез която нагледно обсъждаха помежду си значението, ползите и вредите от различните храни. Господин Флоранс взе участие в  дискусията как можем да ограничим консумацията на захари и какви алтернативи можем да използваме.

Младежите, ръководени от госпожа Христина Костадинова, демонстрираха пред Директор Флоранс уменията си за работа с цифровия микроскоп в STEM центъра на Гимназията. Учениците наблюдаваха клетъчния състав на картофени обелки и стърготини, а експериментът беше визуализиран на голям екран, за да могат всички да наблюдават и коментират.

След урока гимназистите споделиха своите впечатления от работата си по модела 1:1. Те посочиха удобствата от този начин на обучение – възможността да работят по всякакви задания, комфорта да учат навсякъде, предимството за работата в екип и обмяната на идеи с връстници в различни части на света и най-вече по-леките ученически чанти.

Уилям Флоранс посъветва младежите при търсенето на информация в интернет, винаги да използват няколко източника за проверка на данните и най-важното – да изграждат  критично мислене. На сбогуване господин Флоранс благодари на своите домакини и сподели, че винаги с радост ще посещава гимназията, когато му се удаде възмoжност.

      

Може да харесате още

Последен училищен звънец за Випуск 2024
ЕГ “Иван Вазов” – отново вдъхновява в Първата среща на Google референтните училища в България
Световният ден на поезията в Езикова гимназия “Иван Вазов” – град Пловдив