9 май е важна дата за най-новата европейска история. На 9 май 1945г. е капитулацията на Германия, пет години по-късно на същата дата е обявена декларацията на Робер Шуман за мирно развитие на Европа на базата на икономическото сътрудничество. Съвсем естествено 9 май става ден на Европа, ден на мира и европейските ценности. В нашето европейско училище седмицата от 7 до 10 май беше посветена на Деня на Европа. 
На 7-ми май учениците от 12 “г” клас представиха пред 8-ми клас своята презентация, посветена на Европейския съюз и неговата история от самото начало с плана “Шуман” от 1950 г. през договорите в Рим, Маастрихт, Амстердам и Лисабон до днес. 
Представянето започна с прозвучаването на химна на Европейския съюз – “Ода на радостта”. Учениците, които са част от евроклуба “Гражданин на Европа, гражданин на света” заедно с младшите посланици, започнаха своята презентация с историческата важност на датата 9 май 1945 г. – краят на Втората световна война, на която 5 години по-късно се празнува Денят на Европа. Дванадесетокласниците представиха основните институции в Европейския съюз и тяхната роля и цели за по-доброто бъщете на Европа. Осмокласниците проследиха разширяването на Европейския съюз от 6 държави в началото до 28 днес, разбраха кои са символите на Съюза и колко са на брой официалните езика. Запознаха се с главните действащи лица в Европейския съюз, научавайки каква е тяхната роля в цялостната система на Европейския съюз. Накрая дванадесетокласниците провериха какво са научили техните съученици с една интересна анкета, на която те доказаха, че са внимавали и се справиха отлично. Всеки, отговорил правилно, получи награда.Посланиците на ЕП раздадоха материали за европейския съюз.Презентацията е част от събитията в програмата на ЕГ “Иван Вазов” по случай деня на Европа.
На самия ден на Европа в двора на училището младшите посланици заедно с учениците, работещи по програма eTwinnig, направиха празник на двора. Развяха българското и европейско знаме и направиха кръга на единството и съвършенството, с жълти и сини балони украсиха информационния кът за ЕП в гимназията. Младшите посланици раздадоха материали за европейския съюз и напомниха на навършилите пълнолетие, че трябва да упражнят правото си на глас. 
На 10 май посланиците на ЕП посрещнаха скъпи гости от представителството на ЕП в София. С презентация за евроклуба и работата на посланиците се представихме пред Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България, и Таня Чунтова, служител „Връзки с обществеността“. Младшите посланици Юлия Вързилова и Лиа Лазариди прочетоха есетата си за правата на човека, наградени от Апелативна прокуратура Пловдив. 

Може да харесате още

ЕГ “Иван Вазов” – отново вдъхновява в Първата среща на Google референтните училища в България
Световният ден на поезията в Езикова гимназия “Иван Вазов” – град Пловдив
ЕГ „Иван Вазов“ бе домакин на Националния кръг на олимпиадата по италиански език