Извънредното положение не попречи на учениците и учителите от Езикова гимназия  „Иван Вазов“ да отбележат Световния ден на книгата и авторското право.

 

Станалата традиция за гимназията среща с човек на словото на 23 април се състоя тази година с помощта на облачната платформа G Suite. Събитието бе реализирано като част от проекта на училището по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“.

Точно в 15 часа десетки ученици и учители имаха възможността да се пренесат в дома на писателя и драматурга  Александър Секулов и да разговарят с него. Ден след като е завършил поредната си книга – трилогия от пиеси.

Зададени бяха много въпроси, свързани с писането и четенето, с театъра като особена форма на съпреживяване на изкуството. Най-силен интерес бе проявен към спектакъла „Дебелянов и ангелите“, който повечето ученици бяха гледали. „Театърът е магия. Да се занимавам с него беше моята детска мечта, която години по-късно се сбъдна“ – сподели писателят.  Към живота на Дебелянов се е обърнал, провокиран от темата за човека и родината. И изрази своето възхищение от актьорите: „Всеки един от тях влиза всеки ден в друга личност. Това е трудно да си го представи човек. Неимоверен подвиг е!“.

Книгата, която Александър Секулов, не се уморява да препрочита, се оказа „Алексис Зорбас“ на Казандзакис. А на учениците горещо препоръча поезията на забравения поет Иван Методиев. Призова ги да не съдят за това колко качествен е един писател по медийните му изяви. “Ако някой не слиза от телевизионния екран, той е суетен човек. А суетният не може да бъде добър писател“.

Срещата завърши с обещание за нова – този път на живо. И с надеждата времето, когато общуването офлайн стане  безопасно,  да дойде по-скоро.

Може да харесате още

Световният ден на поезията в Езикова гимназия “Иван Вазов” – град Пловдив
ЕГ „Иван Вазов“ бе домакин на Националния кръг на олимпиадата по италиански език
ЕГ „Иван Вазов“ дарява средствата от Благотворителния коледен базар