В първия ден на м.март, учениците от 11ж клас посрещнаха г-н Николай Бухалов, олимпийски шампион по гребане с кану, единственият българин, носител на два златни олимпийски медала от една олимпиада, понастоящем заместник-кмет “Спорт, младежки дейности и социална политика” на община Пловдив. Срещата се проведе по инициатива на г-жа Гергана Стефанова, учител по френски език и г-н Георги Чолаков, учител по ФВС.

В интервю, водено от Никола Дишкелов, ученик от 11ж клас, г-н Бухалов разказа за първите си стъпки в големия спорт, за участието и преживяванията си по време на олимпиадите в Сеул, Барселона и Атланта, за усилията и постоянството, които е необходимо да вложи всеки, който желае да се занимава професионално със спорт. Той наблегна на ползите и резултатите от спортуването не само в ученическа и младежка, а във всяка възраст и разказа за целите и дейностите на общината за осигуряване на възможности за това в училищна и градска среда.

Това интервюто беше част от инициативата за запознаване на учениците от френските паралелки с идеите на олимпийското движение и с участието на България на олимпийски и параолимпийски игри, по повод предстоящите Летни олимпийски игри в Париж.

Част дейностите по тази инициатива бяха очерк от Габриела Митева от 10ж клас за състезателката по плуване Полина Джурова, носителка на сребърен медал от параолимпийските игри в Атланта 1996, интервю със състезателката по троен скок Александра Начева, възпитаничка на гимназията, олимпийска шампионка от Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес 2018, реализирано от Мадлен Хачикян от 10ж клас и изложба Шампион⋅к⋅и, осъществена със съдействието на Френски институт в България. Освен тях, ученици от 12ж клас подготвиха интерактивни карти на българските победи на олимпийски и параолимпийски игри, кръстословици и шаради на тема олимпийско движение.

   

Може да харесате още

Ден на земята
Осмокласници от ЕГ „Иван Вазов“ – на посещение в къща музей „Христо Г. Данов“- Пловдив
В ЕГ „Иван Вазов“ стартира „Маратон на четенето 2024“