Ученици от ЕГ „ Иван Вазов “ бяха на посещение в Деня на отворените врати в Окръжен съд – Пловдив. Ученици от 9, 10, 11 и 12 клас от ЕГ „Иван Вазов“, част от които членуват в Евроклуба в училището и са младши посланици на Европейския парламент, гостуваха по повод Деня на конституцията, юриста и съдебния служител.

Те бяха посрещнати от председателя на съда Розалия Шейтанова, която им разказа накратко за 144-годишната история на съда, в който са работили уважавани български юристи. Влизайки в Съдебната палата, те видяха как работи скенерът, през който задължително преминава за проверка багажът на всеки посетител. Информационната разходка премина през фоайето, където се намира светлинното табло със съдебните дела, разглеждани за деня, по коридора с деловодствата и конвойното помещение и стигна до вътрешния двор на сградата. Там учениците бяха посрещнати от директора на охраната старши комисар Димитър Грамадников, след което младши инструктор Димитър Спасов направи атрактивна демонстрация на помощните средства, оръжието и служебните автомобили на РД „Охрана“, с които се конвоират задържани лица.

В емблематичната за Окръжен съд зала № 2, в която се разглеждат някои от най-тежките дела с повишен обществен интерес, Розалия Шейтанова разказа как работи ръководеният от нея съд. Учениците видяха архивни кадри и пишеща машина „Мерцедес“ от началото на миналия век, използвана за водене на протоколи.

Съдия Петко Минев от Наказателно отделение, който се оказа възпитаник на гимназията, направи презентация на тема: „Наркотиците – лесният начин да изгубиш свободата си“. Превенция срещу употребата на наркотични вещества. Престъпления, извършвани от наркозависими лица“, след което разказа реален казус от своята практика. Учениците с любопитство изслушаха фактите по дело за тежка катастрофа на автомагистрала „Тракия“ с двама загинали, причинена от украински шофьор на товарен автомобил, употребил наркотично вещество.         Организаторите разделиха учениците на 5 „съдебни състава“ на случаен принцип. Младши съдия Величка Запрянова и съдия Петко Минев им разясниха какво предвижда Наказателният кодекс за това престъпление. С помощта на съдиите в залата всеки ученически състав реши каква присъда заслужава шофьорът на товарния автомобил. Гимназистите облякоха тоги и всеки съдебен състав произнесе постановеното от него наказание. На финала съдия Минев обяви окончателната присъда по делото, станала факт след решение на Върховния касационен съд. Оказа се, че всички ученически състави са определили значително по-високи наказания от окончателната присъда – два от тях по 8 г., един – 9 г., един състав 9 години и 3 месеца и един – 12 г. лишаване от свобода за водача. Действителната присъда по делото е 4 години и 8 месеца лишаване от свобода.

Специален гост на Деня на отворените врати беше журналистът от Нова телевизия Благой Бекриев, който отразява активно работата на окръжните съдии. Учениците изгледаха репортаж от същото дело и научиха подробности за съдбата на осъдения шофьор и на загиналото младо семейство.

На финала съдия Розалия Шейтанова връчи на всеки от учениците конституция и грамота за активно участие в Деня на отворените врати „Открито за съдебната власт“.

Може да харесате още

Ден на земята
Осмокласници от ЕГ „Иван Вазов“ – на посещение в къща музей „Христо Г. Данов“- Пловдив
В ЕГ „Иван Вазов“ стартира „Маратон на четенето 2024“