Според Хелвеций задачата на изкуството е да вълнува сърцата. Попаднали на територията на приятелите на книгите и музиката, днес учениците от немските паралелки на ЕГ “Иван Вазов” се потопиха в емоции, размисли и чувства. Виновник за това бе книгата на австрийската писателка Юлия Рабинович “Между нас”, която обедини и сплоти през тази учебна година учениците от 9 до 11 клас. В кинозалата участниците от литературния клуб “Страница по страница” представиха резултата от своята работа. Темите за бягството от
войната, протегнатата приятелска ръка и живота в чужда страна, с които ни сблъска романа, вдъхнови учениците не само от клуба, но и съучениците им от немските паралелки да се включат през годината и всеки участник, въоръжен със силата на собствените си таланти, стана част от реализирането на задачата, поставена в началото на учебната година от службата за обучение на чужденци ZfA.

Приятелите на книгите разсъждаваха, творяха и дискутираха на немски език всеки петък следобед, а почитателите на музиката пък свързаха посланията, които носеше книгата с музикалните творби, които обичат да слушат. И също като на празник днес се насладихме на изпълнението на пиано на Мария Иванова, замислихме се за живота в отчуждения голям град чрез философските разсъждения на Владимир Китанов. Погледнахме през очите на десетокласничките Иванина Танкинова, Калина Кърнолска и Елена Пейчева и за миг се пренесохме в ежедневието на младото момиче и неговото семейство бежанци. В литературната инициатива се включиха и учениците с рисувателни таланти Мартин Димитров и Михаела Илиева.
Мероприятието на немските паралелки завърши с прожектиране на късометражен филм “Ти си моят пристан”. Тук през учебната година обединиха сили ученици, които поеха ролята на сценаристи и режисьори, а други се изявиха като актьори, оператори и озвучители. И тъй като задачата на немските партньори беше да бъдем креативни, учениците от клуба “Страница по страница” излязоха от границите на сюжета на книгата и сами създадоха нейното начало. Така се роди идеята на филма. Специални благодарности към сценаристите Биляна Драганова, Емир Яшар, Деян Драганов и Димитър Николов, към актьорите Ния Тотева, Сара Ненкова, Ема Йорданова и Петър Малаков, към оператора с дрона Вито Пенков и на оператора Васил Давчев.
Г-н Рон Клуг, консултант за немска езикова диплома за южна България и преподавател в ЕГ “Иван Вазов”, връчи на участниците грамоти, а г-жа Радиана Добрева, ръководител на литературния клуб, раздаде специално подбраните книги на немски език.
„Когато четеш хубава книга, една врата се отваря, за да даде път на повече светлина“, казва Вера Назарян. Книгата на Юлия Рабинович раздвижи състоянието на духа, накара немскоговорящите в нашето училище да погледнат в една посока с различни очи и като факел да светят с една светлина, тази на приятелството.

« 1 на 2 »

Може да харесате още

Ден на земята
Осмокласници от ЕГ „Иван Вазов“ – на посещение в къща музей „Христо Г. Данов“- Пловдив
В ЕГ „Иван Вазов“ стартира „Маратон на четенето 2024“