Първият по рода си Пловдивски фестивал на науката се проведе от 23 до 26 ноември в Центъра по системна растителна биология и биотехнологии. Учени от страната и чужбина представиха атрактивно и разбираемо научни опити и изследвания.

В два поредни дни учениците от VIII В клас заедно с класния им ръководител – Ася Полянкова, бяха участници във Фестивала. Гимназистите посетиха няколко събития, свързани с астрономията, химията, физиката и математиката. Най-много въпроси децата имаха след лекциите за телескопа Джеймс Уеб и за първия български радиотелескоп LOFAR-BG. Силно впечатление им направиха събитията „Красотата и тайните на мозъка „ и „Без възраст – да остарееш, без да се състариш“. В рамките на Фестивала акцент бе поставен и върху защитените птици у нас.

Наред със събитията в зала осмокласниците посетиха и демонстрационните щандове, и изложбеното пространство в Центъра. Там ученици видяха допълнителни експерименти и демонстрации. Заедно с д-р Стефан Николов от Физико-технологичния факултет на ПУ лесно обясниха впечатляващи физични експерименти. Интерес сред някои от гимназистите в VIII В клас породи програмирането на поведението на роботи. Други ученици се запознаха с цикъла на създаване на ин витро растения, които могат сами да засадят и отгледат.

За поредна година Ася Полянкова е инициатор на подобни научни посещения, партнирайки си с организатора на събитието – Фондация „Красива наука“.

« 1 на 2 »

Може да харесате още

Ден на земята
Осмокласници от ЕГ „Иван Вазов“ – на посещение в къща музей „Христо Г. Данов“- Пловдив
В ЕГ „Иван Вазов“ стартира „Маратон на четенето 2024“