На 21 февруари всяка година се отбелязва Денят на Майчиния език. Нашата гимназия отбеляза този празник с участие в два международни проекта. 

Във видеоконферентна връзка, осъществена с дългогодишни партньори в мрежата на ЮНЕСКО училищата по проект „Обучение за бъдещето“, ученици от Украйна, Азербъйджан, България  и Латвия, четоха свои стихотворения и есета на роден език и английски език. Те споделиха своите виждания за значението на родния език за националната идентификация и заплахата от заличаването на част от националната култура при отказване от него и приемане на един общ език за общуване. Те също изразиха притеснение от обявените от ЮНЕСКО данни за числото на изчезващи езици през последните години.  Учениците се запознаха с традиционен уникален латвийски музикален инструмент „коклес“  и се насладиха на мелодия, изпълнена на него от латвийски ученик.

ЕГ „Иван Вазов“ беше представена от Валентин Петров XI Д, Йоана Пенева IX Е, Симона Ченкова IX Е, Ралица Кокалова  IX А, които прочетоха свои собствени стихове, а Мариана Чернецкая XII З, Лиа Лазариди XI А и Йоан Стоянов XI А, представиха на български и английски свои есета на тема „Не можем да предвидим как думите ще се върнат при нас“.

Второто участие за деня беше в проект на ЮНЕСКО за глобален  прочит на откъси от Малкия Принц и търсене на ценностите в произведението, осъществено с активно участие на младшите посланици на ЕП и доброволци, които четоха любими пасажи от „Малкият Принц“  на 7 езика.

 Анелия Митева, Мая Кюлевчиева

« 1 на 2 »

Може да харесате още

ЕГ „Иван Вазов“ чества Деня на Европа
Последен училищен звънец за Випуск 2024
Музей на виртуалното изкуство