На 11 и 12 юни 2019 в Пловдив се проведе единственото по рода си събитие: Национална конференция с международно участие “Училище в облака”, която  постави България, както и ЕГ “Иван Вазов” на световната карта на образователните технологии. Два дена директори, учители и ученици споделяха опит за смисленото внедряване на технологиите в образованието и се докоснаха до най-ярките примери от България и света за това как те променят учебната среда. 

Специални гост-лектори на конференцията бяха Дийн Стоукс, мениджър по внедряването на G Suite за образованието за Европа, Близкия Изток и Африка, както и Крис Ликфолд, помощник-директор в Tring School, Хартфордшир, Великобритания. Организаторите на събитието – Център за творческо обучение, ни поканиха да участваме, за да споделим как нашето училище трансформира учебния процес като “училище в облака”.

Участието ни започна с неформална среща на директорите на няколко пловдивски училища, които подготвят кандидатурите си за  Google референтно училище, с Дийн Стоукс и Крис Ликфолд. Г-жа Вихра Ерамян се включи в дискусията, като представи гимназията ни и подчерта колко важен за нас е фактът, че използваме облачната платформа на Google за образованието.

Час по-късно на официална пресконференция с участието на инж. Иван Тотев, кмет на Община Пловдив, г-н Стефан Стоянов, заместник-кмет на град Пловдив, Дийн Стоукс, Крис Ликфолд, Александър Ангелов, управител на Център за творческо обучение, и г-жа Ерамян, ЕГ “Иван Вазов” бе обявена за първото Google референтно училище в България. 

Новината, светкавично отразена от медиите, бързо стана достояние и предизвика еуфория и у учениците от нашата гимназия, които паралелно на всичко, случващо се в официалната програма на конференцията, участваха в специална работна сесия за ученици в сградата на училището с ментори  Елена Вързилова и Пани Вълева, лидери на GEG Пловдив. В рамките на деня те бяха домакини на свои връстници от три пловдивски училища: СУ “Черноризец Храбър”, ОУ “Екзарх Антим I” и ПГХТТ, от две варненски гимназии: 7 СУ “Найден Геров” и МГ “Д-р Петър Берон”, на ученици от СУ “Проф.д-р Асен Златаров”, гр. Първомай и от СУ “Неофит Рилски”, гр. Харманли. Темата, която ги събра, беше “Технологиите през погледа на учениците”. Всички те, разделени в групи, имаха за задача да решат конкретни казуси чрез технологиите. 

Вяра, Симона, Калоян, Пресиян и Кристиян – всички те ученици от 11-е клас в нашето училище, представиха своята алтернатива на традиционния учебен процес. А Юлия от 10-и, Бояна, Мария и Симеон от 8-ж клас търсеха технологични решения на това как да направят знанията в училище по-свързани с реалния живот.

През това време г-жа Мария Атанасова, заместник-директор в нашето училище, разкри тайните на успеха по пътя на трансформация на учебния процес в специална обща сесия с Дийн Стоукс и Крис Ликфолд, която продължи в дискусия със Стефан Стоянов и Александър Ангелов. Стана ясно, че стъпките, извървени от нашето училище, в “облака” са верните и са съизмерими с най-добрите образователни модели в света. Интересът към ЕГ пролича в многобройните въпроси на публиката, отправени към г-жа Атанасова.

Финал на официалната програма за деня беше представянето на резултатите от работната сесия на учениците, които точно в 16:30 пристигнаха, съпроводени от Елена Вързилова, в огромната и пълна с публика зала на кино “Арена”, в която през целия ден се провеждаха сесиите на официалните участници в конференцията. Нашите находчиви единадесетокласници успяха да отправят своеобразно предизвикателство към Google, защото предложиха да бъде създадена социална мрежа на образованието, която да синтезира съдържанието на учебниците и да добави дигитални ресурси към учебния материал по всяка тема от всеки учебен предмет. “Ние искаме по-мащабен Google Classroom, с много нови функции- рейтинги, абонаменти към определени учители, както и т.нар. „сътрудници“ – хора, реализирани в дадена учебна сфера, които не са учители, но пък са готови да споделят опит.” 

За да представи работата на своята група, Юлия перифразира част от “Автобиография” на Бранислав Нушич: “Особено ме вълнува днес въпросът защо ни е да знаем как се казва ряпата на латински. Аз не бих могъл да отида на пазара и да кажа: “Приятелю, колко струва една връзка Raphus sativus?” и зададе ключов въпрос: “Защо е необходимо да наизустяваме информация, която е на един клик разстояние от нас, а не развиваме умения, които да ни помогнат да използваме градивно това знание в реалния живот?”. Бояна, Симеон и Мария разказаха за професиите на бъдещето, за които учебното съдържание в българското училище не ги подготвя, и показаха как технологиите могат да решат проблема.

Представянето на нашите ученици е поредното доказателство, че има смисъл гласът им да бъде чут не само защото съвсем точно формулират проблемите в българското училище, но и защото предлагат готови технологични решения. 

Вторият ден на конференцията премина в три паралелни панела, в два от които модератори през целия ден бяха Мария Атанасова и Елена Вързилова, съответно по темите: “Управление на училище в облака и електронни процеси” и “Класна стая в облака”. 

Това обаче не е всичко. В специална сесия, ориентирана към училищни директори и администратори, Мария Атанасова представи как се прави модел “1:1” в ЕГ “Иван Вазов”.  Темата провокира интереса на гостите, тъй като, въпреки че в България над 200 училища използват G suite за образованието, все още единственото училище, въвело модела, сме точно ние, а човекът с отговорите е точно Мария Атанасова. 

В съседната конферентна зала на Дома на културата “Борис Христов”  Елена Вързилова, която освен учител по български език и литература е и лидер на единствената официално призната общност на Google в България – Google Educator Group – Пловдив, ръководи дискусия на тема “Класна стая в облака, подкрепена от  GEG”. В дискусията участва и г-жа Гергана Стефанова, класен ръководител на 8-ж клас в нашата гимназия – паралелката, която от тази учебна година работи по модела “1:1”. Г-жа Стефанова е сертифициран Google обучител Level 1. Тя сподели с многобройната аудитория какви умения е развил у нея като учител тренировъчният курс на Google, благодарение на които тя трансформира учебния процес в класната стая. Учениците от нашата гимназия, които вече бяха излезли от ролята си на екскурзоводи на гостуващите им връстници от другите градове и бяха приключили с туристическата обиколка на града ни, присъстваха в залата. Те останаха поласкани и възхитени от факта, че техните преподаватели учат и се развиват заедно с тях, за да могат да отговорят адекватно на нуждите им и на предизвикателството да ги подготвят за живота извън училище.

Чест за гимназията ни е доверието в уменията на нашите ученици, с което Център за творческо обучение възложи изключителния ангажимент за превод на английски през целия втори ден на конференцията на Мария Тончева, ученичка от 11-е клас. Тя имаше отговорната задача да превежда на Крис Ликфолд и се справи великолепно!

Каква е равносметката ни в края на конференцията: всички ние в ЕГ “Иван Вазов” имаме както желанието, така и възможностите да трансформираме учебния процес чрез “училище в облака”- имаме целенасочена и последователна политика за смислено използване на технологиите, имаме квалифициран екип от учители и ученици – сътрудници в процеса. Имаме всичко необходимо, за да продължим да бъдем новатори!

Затова: напред с още по-смели крачки!

« 1 на 4 »

Може да харесате още

Отличие за млади преводачи от френски език
Световният ден на поезията в Езикова гимназия “Иван Вазов” – град Пловдив
ЕГ „Иван Вазов“ бе домакин на Националния кръг на олимпиадата по италиански език