Учениците от ЕГ „Иван Вазов“ масово се включиха в националния Ден на четенето – 17.11.2023 г., организиран от Фондация „Четене“ в сътрудничество с Фондация „Детски книги“, Сдружение „Книги и четене“ и подкрепата на Stiftung Lesen /Фондация „Четене“/, Германия.   

Екипът на гимназията организира своеобразна седмица на четенето. В периода 13-17 ноември 2023 г. всички паралелки имаха възможността да посетят библиотеката на гимназията, да получат съвет и насока от училищния библиотекар г-жа Г. Кривчева и да изберат стих, пасаж, откъс от книга, които най-добре представят техните чувства, светоусещане, мечти и стремежи.

Учениците четоха заедно в час на класа на 21 ноември 2023 г. откъси от български и чужди художествени произведения: „Под игрото” от Иван Вазов; „Любовта и смъртта на първия след Бога“от Неда Антонова; „Кръв от къртица“ от Здравка Евтимова; „Времеубежище“ от Георги Господинов; „Мамник“ от Васил Попов; „Тютюн” от Димитър Димов; „Митът за Сизиф“ от Албер Камю; „Малкият принц“ от Антоан дьо Сент-Екзюпери;  „Ромео и Жулиета” и „Сонети“ на Шекспир; стихове на Дамян Дамянов, Елисавета Багряна, Петя Дубарова и много други.

Съпътстващи събития през цялата седмица бяха:

–   среща разговор с писателя Мехмед Атипов, организирана от г-жа Галина Кривчева;

– среща с младата писателка Василена Спасова и илюстраторката Ева Василева, организирана от г-жа Комня Кръстева;

–  работно ателие „Ars in libri“ – представяне на техниката оримото, която вдъхва нов живот на отчислените от библиотеките книги, представена от госпожица Ася Полянкова и VIII В клас.

« 1 на 2 »

Може да харесате още

Ден на земята
Осмокласници от ЕГ „Иван Вазов“ – на посещение в къща музей „Христо Г. Данов“- Пловдив
В ЕГ „Иван Вазов“ стартира „Маратон на четенето 2024“