Езикова гимназия „ Иван Вазов“ отбеляза деня на европейските автори, който се провежда  за пръв път тази година и е под егидата на еврокомисар Мария Габриел – комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж. Целта е да се насърчи четенето, като се запознаят младежите с разнообразието на европейската литература. В гимназията се проведоха интересни събития.

         Учениците от 8 Д клас осъществиха видеоконферентна връзка с връстници от училище „Винченцо Вивалди“ от град Катанзаро, Италия, в рамките на eTwinning мини-проект Let’s read together (Да четем заедно). След като предварително отговориха на въпроси в анкета, целяща да разкрие предпочитанията на младите хора към литературните произведения, които четат, по време на видеоконференцията български и италиански ученици четоха приказките „Един и седем“ и „Пътят, който не водел никъде“ от поредицата „Приказки по телефона“ на Джани Родари и „Кръв от къртица“ на Здравка Евтимова на български, италиански и английски език. Накрая участниците споделиха какви поуки са извлекли от творбите. 

        В библиотеката учениците Валентина Пачелиева и Преслава Каличкова от 12з клас, Мариела Алексиева и Ана-Мария от 12и клас, Емир Мехмед от 10з клас четоха стихове на руски и немски език. Учениците се насладиха на прекрасната поезия на Пушкин и Шилер.

        В кинозалата след часовете се проведе среща с Красимир Лозанов, директор маркетинг в издателство „Жанет 45“  и младата поетеса Ренета Бакалова, бивша ученичка на гимназията. Господин Лозанов описа работата на редакторския екип, интересния път на една книга от ръкописа до книжарницата. Той представи издателство „Жанет 45“ и жанровото разнообразие на издаваните книги, а също така обърна внимание на политиката на подкрепа на млади творци. 

        Ренета Бакалова говори за ползата от четенето и за любими свои автори. Тя насърчи учениците да пишат, но да знаят, че трудности има, но никога да не се отказват от писането. Младата поетеса прочете три прекрасни стихотворения.

        Двама младши посланици прочетоха откъс от „Пиянството на един народ“  от романа „Под игото“ на Иван Вазов. Димитър  Даскалов чете на български език, а Ния Новакова представи  превода си на същия откъс на английски език, направен под ръководството на  Мая Петрова, старши учител по английски език. Четенето на тази забележителна глава е посветено на 65 годишнината от създаването на гимназията.

       На финала участниците в срещата се снимаха с гостите. В читалнята на библиотеката Ренета Бакалова и Красимир Лозанов написаха пожелания в паметната книга на гимназията.

       Тази среща беше проведена  с активното съдействие на Мая Кюлевчиева, старши учител по английски език, библиотекаря на гимназията Галина Кривчева и Анелия Митева, старши посланик на ЕП.

« 1 на 2 »

Може да харесате още

Книжен вторник за единадесетокласници в ЕГ „Иван Вазов“
Ученици от СУ „Емилиян Станев“ – гр. Велико Търново на гости на ЕГ „Иван Вазов“
Ден на земята