Наши ученици участваха в националното състезание „Я знаток русского языка“, организирано от Филологически факултет катедра „Руска филология“ към Пловдивски университет „П. Хилендарски“. Всички представители показаха уменията си за боравене на изучавания като втори чужд език в нашата гимназия като решаваха тест, отговарящ по компонентно съдържание според приетите от Съвета на Европа Единни критерии за познанията по езици. Те решаваха задачи свързани със слушане и разбиране на текст, четене на текст, даваха отговори, свързани с граматиката и лексиката в руския език и съставяха текст по зададена тема. На базата на получените точки и приравнени по шестобалната система оценки те ще имат възможност да станат студенти след завършване на 12 клас в специалности в ПУ, където се изучава руски език.
Всички се представиха на много високо ниво, като отличните оценки са на трима наши ученици: Лиа Лазариди, Валентин Петров и Доника Терзийска. С много добри резултати са и другите ни участници: Василена Генова, Теодора Спиридонова, Ивайло Генов и Катрин Тепова. Трудилите се над всички задачи от теста получиха сертификати и служебни бележки за успеха си.
Наградени с грамоти бяха и техните учители, които неотлъчно са до тях и ги подкрепят в усвояването на този толкова близък, но в същото време и далечен руски език.
Трябва да се отбележи и участието на Лиа Лазариди в национален кръг на олимпиадата по руски език. След голяма конкуренция тя представи достойно ЕГ „Иван Вазов“ в гр. Плевен.

Може да харесате още

Отличие за млади преводачи от френски език
Нов Европейски знак за качество за eTwinning проект
Клас на месец ноември 2023 г.