Презентирането на най-силния антиоксидант под формата на бонбони, кремове и мъфини, донесе на Езикова гимназия „Иван Вазов“ първо място в категория „Представяне на щанд“ на националния фестивал „Наука на сцената“, който се проведе през в Севлиево. Проектът бе презентиран от Димитър Даскалов – 11д и Гергана Стоицева – 10д!  Училището спечели за втори път първо място, след като през 2021 г. предизвика фурор с проекта за животоподдържаща система за полет до Марс – MELISSA. Тогава в редовното меню на астронавтите бяха добавени две експериментални растения – репички и спирулина,  а сега добавят астаксантин. Мотото на деветото издание на фестивала е „Устойчивост в STEM обучението“.

Тази година нашите гимназисти се представиха с проекта ASTAXANTHINЕ, разработен под ръководството на преподавателя по биология Христина Костадинова. Отборът е от 5 ученици – Димитър Даскалов – 11д, Гергана Стоицева – 10д, Мария Муташка – 11е, Борислав Симеонов -11еи Гергана Илиева – 11е.

„Астаксантинът е каротиноид, принадлежащ към същия клас вещества, към които приравняваме бета-каротина, лутеина, ликопена. Разпространен е в природата и се добива от отглеждане на микроводорасли, ферми за скариди и крил, а също и чрез някои видове мая. По същество представлява розово-червен пигмент, придаващ естествения цвят на редица ракообразни и риби (крил, рак, омар, скариди, сьомга, пъстърва)“, пояснява Костадинова.

Оказва се, че астаксантинът е най-мощният антиоксидант в природата – от четири до шест пъти по-силен от бета-каротина, с над 500 пъти по-висока активност от витамин Е и с над 6 000 пъти по-висока антиоксидантна активност от витамин С. Влияе благоприятно на очите, на сърцето, когнитивното здраве, кожата, увеличава и мускулната издръжливост. Поради своите антиоксидантни свойства астаксантинът може да помогне и за лечението на различни видове рак. Открити са краткосрочни и дългосрочни ползи от приема му за лечението на рак на гърдата, включително намален растеж на раковите клетки.

   

Може да харесате още

Отличие за млади преводачи от френски език
Нов Европейски знак за качество за eTwinning проект
Клас на месец ноември 2023 г.