Още един флаг се нарежда до тези, на страните, чиито езици се изучават в гимназията – флагът “eTwinning училище”. А дали мястото му е сред тях? Отговорът се крие във факта, че вече над един милион са регистрираните учители в платформата и няколко милиона са учениците, работещи по проекти от почти 230 хиляди училища от цяла Европа и няколко неевропейски страни, членове на общността. А това до голяма степен може да се сравни с броя на населението на една държава. Всъщност, това е “държавата” на творчеството, на съзиданието, на израстването в педагогическата кариера и в сферата на знанието, на приятелството и сътрудничеството между ученици и учители. Това е и същността на най-голямата училищна общност в Европа – eTwinning. Гордеем се с факта, че вече 14 години учениците от ЕГ “Иван Вазов” Пловдив не спират да творят, да създават собствени продукти и да получават Национални и Европейски знаци за качество и други награди за своите проекти. Затова приемаме като заслужени похвалните думи на г-жа Мария Габриел, европейски комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж, в обръщение към Директора на гимназията, получено заедно с флага и новия плакет, удостоверяващ, че сме избрани да бъдем eTwinning училище.  

Приемаме наградата и продължаваме с ентусиазъм към нови проекти.

 През тази учебна година учениците от 9 Д клас работят по проект Climate changes, в сътрудничество с партньори от Португалия, Гърция, Турция, Румъния, Словения, Полша, Литва, Испания, Хърватска, Италия.  Учениците създадоха плакати и предложения за лого на проекта. През този месец, в малки групи те създадоха дигитални игри по темата, както и за заплашените от изчезване видове, с въпроси за глобалните цели и политическите решения, свързани с промените в климата. Предстои да напишем наша глава от произведение, което се създава поетапно с помощта на всички партньори. Уверени сме, че финалната история ще бъде запомняща се и полезна и за следващите поколения ученици и eTwinner-и..

 

Учениците от 8 Д клас тепърва прохождат в света на творчеството и приятелството, познато като eTwinning, но вече дават сериозна заявка за висококачествено участие. Техният проект Fair New Future цели по-дълбоки знания на учениците за Правата на човека,  Правата на децата и тяхното еднакво прилагане спрямо всеки човек без разлика от раса, религия или народност. С приятели от Италия, Португалия и Гърция ще споделим мечтите си за общо справедливо бъдеще. 

Мая Кюлевчиева, преподавател по английски език и eTwinning посланик

Може да харесате още

Отличие за млади преводачи от френски език
Нов Европейски знак за качество за eTwinning проект
Клас на месец ноември 2023 г.