Знаете ли своите права? Колко активисти за правата на човека можете да назовете? Какво знаете за живота им?  Ако се чудите за отговорите, попитайте някого от 8 Д клас. Те знаят отговорите, защото под ръководството на г-жа Мая Кюлевчиева, учител по английски език и eTwinning посланик, през учебната година работиха по eTwinning проект  Fair New Future #eTwEC (Светло ново бъдеще), в партньорство с още 3 училища от Италия и едно от Гърция. Заедно, чрез проекта, 150 ученици получиха знания за правата на човека, за правата на детето, за известни активисти – борци за защита на тези права. 

Наред с тези знания, учениците повишиха знанията си по английски език, работният език на проекта, докато издирваха материали за живота и дейността на Нелсън Мандела, Мириам Макеба, Роза Паркс, Малала Юсафзаи, Махатма Ганди, Мартин Лутър Кинг, Елинор Рузвелт, Майка Тереза,  за които и изготвиха презентации. Учениците вече знаят и как се създава облак от думи с Mentimeter, как се споделя мнение в Tricider, как може да се разходи човек в галерия, създадена с ARTsteps. Имаха възможност да създават инфографики в платформата Canva, все съвременни инструменти за комуникация и сътрудничество, приложими не само в проектната дейност, но и в работата по различните учебни дисциплини. Интересна част от проекта беше създаването на “невъзможни интервюта” с активистите.  С гласуване участниците избраха и любима мисъл на активист-борец за спазване правата на човека. Сред многото предложения най-много гласове събра мисълта на Майка Тереза: “Животът е мечта, осъществете я! Животът е предизвикателство, приемете го! Животът е задължение, изпълнете го! Животът е игра, изиграйте я!”

 Вълнуващи бяха срещите на учениците по време на видеоконференциите и на живите чат сесии. С много тъга те си казаха “Довиждане” по време на последния чат, където в Tricider споделиха и мнението си за работата по проекта:  Йоан написа: “Не само  научихме как да работим в екип, но и още много неща, научихме, че е много забавно и приятно да се работи с много хора от много страни. Бонус беше практикуването на английски език. Макар да говорим различни езици, ние имахме начин да общуваме докато научавахме нови факти по различни теми”. 

Бенедета написа ”Чрез този проект научихме много за правата на човека и че в много страни те не се спазват. Често си мислим, че правата на човека са очевидни, но се оказа, че това не е така”.  Друг участник в чата написа “Въпреки насилието и сегрегацията по света, промяната трябва да започне от нас”. Емануел сподели мисълта, че човешките права са основата на всяко здраво общество. От името на участниците, Теди благодари на всички учители в проекта за тяхната отдаденост и вложени усилия, без които проектът нямаше да се осъществи. 

 

Пожелаваме успех на проекта в кандидатурата му за Знак за качество и очакваме нови интересни идеи за работа през следващата година!

Може да харесате още

Избор на литературна награда “Гонкур” за България
Важно съобщение за участниците в Областния кръг на олимпиадите по испански език и италиански език
На вниманието на учениците и родителите!