Четири ученички от ЕГ „Иван Вазов“ създадоха проект за животоподдържаща система за полет до Марс. Ива Илиева, Емилия Великова, Димана Райкова и Антония Милушева започват работа преди година. Три от момичетата са в 9 клас, а едното е от 11 клас. Проектът им се казва „Животоподдържаща система за мисия до Марс“. Идеята за него дава учителката им по биология Христина Костадинова. 

„Хората ще започнат да правят дълги космически полети и трябва да мислим какви системи ще подържат живота им стотици дни“, казва Ива Милушева.

Полетът е за 8 астронавти за 800 дни. Точно толкова ще е едно отиване и връщане до Червената планета. 

Разработили са система за пречистване на водата от няколко слоя филтри. Интересно е обаче какво предлагат за редовно меню на астронавтите по време на дългия полет. 

 „Предлагаме те да отглеждат на борда на кораба си две експериментални растения – репички и спирулина“, разказа Емилия Великова. 

 Спирулината е водорасло и съдържа 18 от 22 изключително важни за човека ензими. Расло е в езерото Текскоко, където е била столицата на Ацтекската империя – Теночтитлан. Когато пристига с армията си, дон Ернан Кортес вижда как ацтеките ядат някакви бисквити от сушени водорасли. 

 Ученичките от ЕГ „Иван Вазов“ са изследвали в продължение на година как репичките и спирулината растат при различно LED осветление. 

Работили са в лабораторията по биология на ПУ „Пасисий Хилендарски“. Накрая е разработено 7-дневно меню с двете растения. 

 Момичетата са изчислили колко въглехидрати, протеини и мазнини ще получат космонавтите и колко калории им трябват за да не губят силата си. 

Проектът с животоподдържащите системи за полет до Марс бяха представени на фестивала „Малка синя Земя“ в Природонаучния музей. 

 След месец той ще бъде презентиран с конферентна връзка на научна конференция на млади изобретатели в Дания.

Може да харесате още

Отличие за млади преводачи от френски език
Нов Европейски знак за качество за eTwinning проект
Клас на месец ноември 2023 г.