Специални поздравления за Никола Паперов от 10и клас с профил немски език, възпитаник на ЕГ ”Иван Вазов”, който  спечели 1-во място във видео състезанието „България, каквато не я познавате“. Никола беше поканен заедно с учителката си по немски език Радиана Добрева в посолството на ФРГ заедно с другите трима наградени от езиковите гимназии в Силистра и Сливен. Програмата, която бе организирана за отличените ученици, включваше запознаване с работата на посолството, посещение на икономическия, финансовия и на културен отдел, както и на отдела за преводаческа дейност. Групата беше посрещната и съпроводена от г-жа Розалин Шмийх, ръководител на отдел Култура и връзки с медиите и от г-жа Дебора Лавал, културно аташе към посолството на Федерална република Германия. След едночасово пребиваване в посолството, поканените се отправиха към Гьоте-институт, където учениците посетиха библиотеката там и с помощта на двамата стажанти Ана Беренс и Флориан Раан от посолството, участваха в различни дигитални игри на немски език.

Вълнуващо за всички беше посещението на първа частна национална телевизия в България bTV, където немският беше езикът за комуникация. Там гостите бяха посрещнати от журналистката, телевизионна водеща и главен редактор на международни новини Кристина Баксанова. Показано беше новото студио и снимачната дейност във връзка с предстоящата коронация на принц Чарлз III- предаване, ръководено от известната телевизионна водеща Петя Дикова.

Учениците имаха възможност да се снимат в студиото на вечерното шоу на Николаос Цитиридис, след което разгледаха залата с работещите за bTV сътрудници, отговарящи за събиране на локална и международна информация от различни области на дейност: политическа, икономическа, спортна и др.

Час и половина групата прекара в Музея на илюзиите, след което в 19.00ч. всички бяха поканени на вечеря с посланичката на Федерална република Германия в България г-жа Ирене Планк, с която гостите разговаряха по теми, свързани с климатичните промени и опазването на околната среда. Младите участници споделиха също така своето мнение за възможностите на новите дигитални технологии и ползите им за образователния процес и личностно развитие.  Учениците с интерес се запознаха с работата на висшите дипломатите по въпросите за правата на човека, ролята им за преодоляването на регионални конфликти чрез диалог и дипломация. Обсъди се необходимостта от използването на възобновяемите енергийни източници и противодействието на дискриминацията.

Денят, посветен на Германия в София остави трайни следи у младите хора. Впечатлени, изключително доволни и заредени с положителни емоции те благодариха на представителите от немското посолство за предоставената възможност. Този ден ще остави един незабравим спомен за всички и чувство на радост от заслуженото признание.

Може да харесате още

Избор на литературна награда “Гонкур” за България
Важно съобщение за участниците в Областния кръг на олимпиадите по испански език и италиански език
На вниманието на учениците и родителите!