В началото на месец април дойде новината, че единадесетокласничката от Езикова гимназия „Иван Вазов” – Рени Дишкелова – се класира за финалния етап на Олимпиадата по философия, който ще се проведе в Рим от 13 до 15 май 2019 г. Олимпиадата се организира и провежда с  със съдействието на Министерство на външните работи на Италия и на Международното сътрудничество, Италианското философско дружество, Италианската национална комисия за Юнеско, Международната федерация на философските дружества, Rai култура, Университета Roma Tre и Асоциацията за социално насърчаване Philolympia.

В първия етап на състезанието да пишат по философски теми на италиански език се конкурираха осем от възпитаниците на гимназията. Най-предпочитана се оказа мисълта на ранновизантийския писател Йоан Стобей „Богатството не е приятел – приятелят е богатство”. В този етап се включиха деца от десети и единадесети клас.  Бяха избрани двете най-добри есета – на Рени Дишкелова и на Теодора Спиридонова. На втория етап, който се състоя на 20.02.2019 г. двете момичета премериха сили с ученици от Бразилия, Мароко, Франция, Испания, Белгия, Алжир и Аржентина.  Темите, по които учениците бяха предизвикани да мислят, бяха свързани с познанието, страха, щастливия живот, безсмърната истина, толерантността и  свободата.

На състезанието в Рим ще се явят италианските деца, които ще се борят да представят Италия на XXVII Международна олимпиада по философия, която тази година ще се проведе в Рим от 16 до 19 май.

Може да харесате още

Отличие за млади преводачи от френски език
Нов Европейски знак за качество за eTwinning проект
Клас на месец ноември 2023 г.