Поради преминаването от старата eTwinning платформа в новата ESEP, обединяваща всички образователни сектори в едно, обявяването на най-добрите проекти, покрили критериите за качество, определени от Централното звено на  eTwinning в Брюксел, трябваше да изчакаме цяла учебна година за да получим думите на подкрепа и поощрение, които вдъхновяват учениците за работа по нови проекти: 

 

Поздравления! Вашето училище е удостоено с европейския знак за качество за работата си по проекта eTwinning “Климатична грамотност” / „Справедливо ново бъдеще #eTwEC“. Това означава, че вашата работа, работата на вашите ученици и сътрудничеството с вашите партньори са отговорили на критериите на рамката на знака за качество и са получили висока оценка.

В резултат на това ще получите сертификат, който можете да разпространите във вашия(те) уебсайт(и) и да поставите на видно място във вашето училище. Освен това вашият проект ще бъде представен в специална област на Европейската платформа за училищно образование.

Още веднъж ви поздравяваме и се надяваме, че ще продължите да организирате висококачествени проекти с други учители, участващи в eTwinning.

 

С най-добри пожелания,

Екипът на eTwinning

 

Учениците от 9 Д и 10 Д  са щастливи да чуят тези думи, защото Знаците за качество на проектите се дължат на тяхното трудолюбие, фантазия и ентусиазъм през миналата учебна година. 

Забавянето, обаче, не попречи и през тази година работата по eTwinning проектите да продължи.

Учениците от 8 Д клас проследиха разнообразието на населението в Европа, базирайки се на миграционните процеси в проекта “Celebrating diversity in Europe”. Интервюта с техни близки и приятели залегнаха в основата на разкази, които те създадоха на английски език. Проследени бяха причините за миграцията на хората в страните, между различни държави или даже континенти. Българските истории, заедно с тези на партньорите от Испания и Полша, бяха илюстрирани и издадени в  електронна книга от 92 страници. За илюстрациите българските ученици използваха инструменти като Canva, Makebeliefcomix, Pixton, както и рисунки, изработени с молив, акварел и др. Електронната книга може да бъде разгледана ТУК. Проектът допринесе и до по-дълбокото проучване на семейните истории на учениците и те с голямо любопитство се включиха в изработването на родословни дървета отново с помощта на електронни инструменти. 

Проектът “PressPl@y.Gamers4English” на 9 Д се оказа не само забавен, но и много полезен за учениците. Предизвикателство е да проверяваш знанията си по езика, който изучаваш, чрез игри. Но още по-голямо предизвикателство е да ги създадеш сам по начин, който да предизвика интереса на всички – и съученици, и партньори, и учители.  Да намериш интересната платформа за игра, да “облечеш” играта в подходящата форма, да вложиш подходящи задачи, да се увериш, че си заложил правилния отговор, но и с неправилните да можеш да се подведеш – за всичко това се искат не само знания, но и умение за комуникация и сътрудничество, защото лексикалните игри се създаваха в международни, а граматичните в национални екипи. Оценката за създадените от българските ученици игри дойде от колегата от Полша: Maya, your students’ games are brilliant! I love them! …… Thanks a million!!! We’ll be playing all the games next week. It will be a fantastic activity for the end of a school year.  Гръцките и италианските партньори също потвърдиха качеството на нашите игри. 

Игрите наистина могат да служат и за обобщение, и за наваксване на нещо пропуснато, но и за истинско забавление, защото са в разнообразни платформи: Wordwall, Baamboozle, Google sites, educaplay, gameshow и др. Следващата учебна година може да започне с преговор тъкмо чрез тези игри. Така eTwinning продуктите се разпространяват и стават полезни за всички и не само за момента. Надяваме се, че и международното жури на eTwinning също ще оцени нашата работа и проектите ще бъдат следващите в списъка на наградените. А това е особено важно, за да покажем, че ненапразно отново бяхме удостоени със знака eTwinning училище.

Мая Кюлевчиева, eTwinning посланик

    

Може да харесате още

Отличие за млади преводачи от френски език
Нов Европейски знак за качество за eTwinning проект
Клас на месец ноември 2023 г.