Конкурсът “X Certamen Tassianum 2019”е посветен на годишнината от рождението на италианския поет Torquato Tasso – на 11 март 1544 г. и на неговата смърт – 22 април 1595 г. Той се организира от асоциацията “Studi Storici Sorrentini” и е под патронажа на община Соренто. Соренто е и родния град на знаменития поет от XVI-и век.
Крайният срок за изпращане на написаните прозаични или лирически текстове по една от трите посочени теми беше 11.03.2019 г. В конкурса имаха право да се включат не само ученици от Италия, но и такива от други държави.
Двете дванадесетокласнички от ЕГ „Иван Вазов“-Пловдив Александра Димитрова и Петя Александрова са избрали да напишат прозаичен текст посветен на един от шедьоврите на Torquato Tasso – епическата поема “Gerusalemme liberata”. В нея основна тема е конфликта между християните и езичниците по време на Първия кръстоносен поход (1095-1099  г.).
Текстовете на победителите в конкурса “X Certamen Tassianum 2019” са публикувани в списанието “Studi Tassiani Sorrentini”.

Може да харесате още

Отличие за млади преводачи от френски език
Нов Европейски знак за качество за eTwinning проект
Клас на месец ноември 2023 г.