Проектът на Езикова гимназия „Иван Вазов“ – град Пловдив, за изграждане на STEM център по природни науки получи одобрение и финансиране от МОН по Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“. Реализирането на проекта, изготвен от госпожа Вихра Ерамян – директор на ЕГ „Иван Вазов“, и госпожа Мария Атанасова – заместник-директор, е поредната целенасочена стъпка към интегрирането на иновациите и технологиите в образователния процес в гимназията като част от цялостната стратегия за трансформация на модела на обучение и на образователната среда в унисон с изискванията на времето и интересите на учениците.

Създаването на STEM център по природни науки ще позволи чрез различни режими на работа: самостоятелно проучване, групова работа, изследователска и експериментална дейност, участие в дебати, да се приложи интегриран подход и проектно-базирано обучение, в което ученето ще е чрез творчество, преживяване и експериментиране. Това поставя ученика в центъра на процеса на обучение, превръща го в субект, който чрез „правене“ прилага и надгражда знанията си и придобива умения.

Модерното оборудване на STEM центъра, практическата, експерименталната и приложната насоченост на обучението по природни науки ще създадат възможност учениците да формират компетентности, свързани с „преносимите“ умения за: комуникация, работа в екип, анализ и управление на информация, решаване на проблеми, креативно мислене, лидерство, предприемчивост. Така превръщането на ученето в интелектуално предизвикателство и творческо приключение не само ще повиши интереса на учениците към изучаването на природни науки, а ще е и сигурна инвестиция в бъдещото успешно реализиране на възпитаниците на гимназията във всички сфери на научния, обществения и стопанския живот, защото те ще са способни да отговорят на изискванията на съвременната „умна“ и „зелена“ икономика.

Може да харесате още

Избор на литературна награда “Гонкур” за България
Важно съобщение за участниците в Областния кръг на олимпиадите по испански език и италиански език
На вниманието на учениците и родителите!