Днес, 25 март ЕГ “Иван Вазов“ посреща гости от Матера. Училището се огласи от ритмите на българската народна музика и от звуците на „мурджа матерана“. Гостите, заедно с представителите на Италианското министерство на образованието, показаха проектите, по които са работили с цел разпространение и оценяване на италианското културно наследство и в частност това на Матера. Те донесоха типични хранителни продукти от зоната на Южна Италия и показаха направата на особен музикален инструмент, който се изработва и използва по техния край.
За връзката между двете столици на културата – Пловдив и Матера, за тяхното значение в културно и общочовешко значение говориха Почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе де Франческо и зам.-директорът наЕГ “Иван Вазов“ Илко Василев. Виктор Янков от Фондация „Пловдив 2019“ говори за „Ролята на училищата в опита на Пловдив като европейска столица на културата 2019“ .
Изказванията на Мария Асунта Палермо, генерален директор на МИУР и на Елена Ло Фиего, технически секретар, бяха посветени на побратимяването и оценката на културното наследство на Италия по случай Матера 2019. Презентациите на италианските ученици бяха следени с голям интерес от българските ученици, техни домакини, които представиха прекрасен филмов материал за град Пловдив и откриването му като Европейска столица на културата. Гости и домакини заедно направиха музикален инструмент.
Срещата завърши в емоционални разговори между младежите от двете страни на италиански език, които не затрудниха по никакъв начин учениците от ЕГ “Иван Вазов“. Всички опитаха италианските и българските специалитети. Гостуването, обаче, не приключи дотук.Всички заедно се отправиха на разходка из Пловдив, за да посетят Римския стадион, Античния театър, църквите в централната част на града и комплекса Старинен Пловдив.
Едно незабравимо гостуване, един незабравим ден между младите хора на двете столици на културата 2019 Пловдив и Матера.

« 1 на 3 »

Може да харесате още

Последен училищен звънец за Випуск 2024
ЕГ “Иван Вазов” – отново вдъхновява в Първата среща на Google референтните училища в България
Световният ден на поезията в Езикова гимназия “Иван Вазов” – град Пловдив