Инициативата „Ден на астрономията в училищата“ е глобален проект на Международния астрономически съюз IAU100. Тази година той навършва 100 години. Ученици от IXи клас от групата по интереси “Забавна  физика” се регистрира за участие в проекта и подготвиха изложба с плакати, представящи някои от най-значимите и изненадващи астрономически постижения, оформили науката, технологиите и културата през последния век. 

Учениците от клуба изработиха и представиха пред съучениците си от IX-и  и Х-и клас брошура за  Stellarium софтуерен планетариум с отворен код, който генерира интерактивен дисплей на нощното небе. Така тези, за които звездното небе е загадка, ще могат да  използват домашния си компютър или GSM като виртуален планетариум. Приложението изчислява позициите на Слънцето и Луната, планетите и звездите и очертава как би изглеждало небето за наблюдател в зависимост от тяхното местоположение и време.

Цяла седмица музикалният звънец в гимназията ще поставя началото и края на учебните часове с емблематичната мелодия от поредицата “Междузвездни войни”.

Може да харесате още

Световният ден на поезията в Езикова гимназия “Иван Вазов” – град Пловдив
ЕГ „Иван Вазов“ бе домакин на Националния кръг на олимпиадата по италиански език
ЕГ „Иван Вазов“ дарява средствата от Благотворителния коледен базар