С вълнуваща церемония ЕГ “Иван Вазов” откри новата 2022/2023 учебна година. Днешното септемврийското утро най-после отново събра в двора на гимназията ни всички: ученици, родители, учители и гости, щастливи да споделят празника след няколко поредни години, дирижирани от световната пандемия. 

Гости на официалната церемония бяха: 

Д-р Мариана Чолакова, почетен консул на Федерална република Германия;

Господин Джузепе Ди Франческо, почетен консул на Република Италия; 

Г-жа Донка Щилянова, началник на отдел “Образование” в Община Пловдив;

Госпожа Антоанета Пакова, началник на Регионално управление на образованието в град Пловдив;

Г-н Александър Тодоров, представител на Американски университет, България.

Думите на г-жа Вихра Ерамян – директора на гимназията ни, човека, който ежедневно воюва, за да съхрани традицията, да надгради успехите и да чертае уверено бъдещето на училището, успяха да докоснат всички присъстващи.

След приветствията на гостите прозвучаха и традиционните поздрави и пожелания към най-новите членове на нашата духовна общност – осмокласниците, на езиците, изучавани в училището ни, които през следващите пет години ще бъдат тяхно ежедневно предизвикателство. 

С огромна почит и вълнение г-жа Ерамян връчи Почетния знак на ЕГ “Иван Вазов” на г-жа Ирина Тончева, преподавател по руски език, за която изминалата учебна година беше последна в професионалния й път. 

Г-жа Ерамян приветства и новите попълнения в екипа на училището ни: г-н Тодор Атанасов, новия заместник-директор, и г-жа Павлина Живкова, новият педагогически съветник. С бурни овации бяха посрещнати имената на класните ръководители на осмокласниците. “И има защо”, казаха водещите на церемонията: Истината е, че обичаме всичките си учители, но има един, който е незаменим за всеки ученик: класният ръководител. Това е човекът, който през петте години тук с любов и всеотдайност се грижи за нас.

Още един традиционен за днешния празник в училището ни момент не беше пропуснат. В началото на всяка учебна година, преди за първи път да влезем в клас, изразяваме преклонението си пред една от духовните опори на нацията ни, пред твореца и човека, написал и изпълнил със съдържание думите: „всичко българско и родно любя, тача и милея”,  пред патрона на гимназията ни, чиито име и дух изпълват вече шейсет и четири  години с гордост, вяра и вдъхновение всички учители и ученици на Езикова гимназия „Иван Вазов“.  Честта да поднесат цветя пред паметника на Иван Вазов по традиция е отредена на учениците от класа с най-висок успех през изминалата учебна година, а това са момичетата и момчетата от  миналогодишния 8-д  клас с класен ръководител  г-жа Милена Пеева.

Като доказателство на факта, че ЕГ “Иван Вазов” е общност, в която не друг, а именно учениците, заедно със своите учители създават традиции, учениците от 11-ж ни направиха съпричастни и на една нова традиция, в началото на която бъдещите осмокласници ще бъдат  главни участници! През изминалата учебна година учениците от 11ж клас – първата паралелка в България, работеща по модела 1:1, създадоха дигитален гид „По стъпките на Вазов в нашия град“ за отбелязване на патронния празник на гимназията ни! Тази година те ще влязат в ролята на екскурзоводи за отбелязване на празника по този начин за първи път!

Никак  не е случайно, че именно ученик от тази паралелка – Симеон Марков, се оказа поводът за присъствието на един от официалните ни гости: г-н Александър Тодоров, представител на Американски университет в България. Той връчи присъдения от университета Гражданския почетен медал на честта, който се присъжда на заслужили гимназисти, които са демонстрирали изключителни постижения в лидерството, академичните занимания и гражданската ангажираност в собствената си общност или по света. Наред с признанието Симеон Марков получи пълна стипендия за образователния курс в университета. За всички нас е чест да имаме такива ученици в нашата общност и вярваме, че Симеон ще има своите последователи. Г-н Тодоров изрази благодарността си и към екипа на училището ни, създал онази среда, която развива потенциала на учениците, като връчи грамота и на г-жа Ерамян.

Първият звънец, който прозвуча в ръцете на г-жа Ерамян, ни покани в класните стаи, като напомни, че след летните месеци почивка е време да се заловим и за сериозна работа.

Честит празник и успешна учебна година на всички!

« 1 на 4 »

Може да харесате още

Важно съобщение за участниците в Областния кръг на олимпиадите по испански език и италиански език
На вниманието на учениците и родителите!
Важно съобщение за участниците в Областния кръг на олимпиадата по руски език