По инициатива на младшите и старшите посланици на ЕП с участие на ученическия съвет в ЕГ „ Иван Вазов“ на 14. 03. 2023 г. в кинозалата на гимназията се проведе тренинг по дебати.  Гости на нашите гимназисти бяха  ученици от ПГАСГ „ Арх. Камен Петков“.  В предварителни срещи между учениците от двете гимназии беше избрана темата и формата на дебата. Срещата ръководи Димитър Даскалов, младши посланик на ЕП в ЕГ „ Иван Вазов“. Страши посланик Анелия Митева, преподавател с много опит в дебатите,  направи въведение в тренинга като даде акцент на  важността да развиваме умението да дебатираме и обърна внимание на правилата при аргументацията.  Бъдещето на Европа зависи  много от гражданската активност на младите хора, които  критично и отговорно трябва да изразяват своята позиция  в обществото.За развитие на критическото мислене и ораторското майсторство допринасят дебатите.  Младшите посланици подариха   на гостите си материали за европейския съюз и ЕП.

Отборите на двете гимназии дебатираха върху темата „ Трябва да се въведе задължителна военна служба“ . Отборът на  ПГАСГ „ Арх. Камен Петков“ в ролята на утвърждаващ представи интересни аргументи, които се базираха на патриотичния дълг, съвременната  сложна обстановка , която изисква познаване на оръжията и изграждане на воински умения. Отборът на ЕГ „ Иван Вазов“ умело отхвърли аргументите на опонентите като представи контрааргументи с акцент на правото на избор на всеки младеж , колективната сигурност чрез членството ни в НАТО и създаването на добре подготвена професионална армия. Победител в тренировъчния дебат е отборът на ЕГ „ Иван Вазов“. 

 Представителите на ученическите съвети на двете гимназии набелязаха план за по-нататъшно сътрудничество.  Досега се проведоха няколко срещи – интересна викторина за Европа и европейския съюз, дискусия с журналиста Бюлент Мюмюнов, дебати. По инициатива на младшите посланици на ЕГ „ Иван Вазов“ ще се проведе среща между ученици от няколко гимназии по случай Деня на водата и Деня на земята през март и април месец. Създадената традиция за  сътрудничеството между младшите посланици на ЕГ „ Иван Вазов“ и ученическите съвети на двете гимназии продължава.

      

Може да харесате още

В ЕГ „Иван Вазов“ стартира „Маратон на четенето 2024“
Запознаване с френския бокс
Клубът на супергероите и техните съученици от 8.В клас участваха в благотворителния базар „Първа пролет в приюта“