Ива Цветанова от 12 Б клас, Георги Георгиев от 12 Г клас, Бояна Христова от 11 А клас, Ивайло Лепоев и Елизавета Николова от 12 З клас станаха финалисти в международния конкурс “Билингва”. 

Според условията на този конкурс се пише есе паралелно на роден и руски език. Тази година са взели участие в него повече от 300 деца и младежи на възраст от 10 до 22 години. Сега са били представени конкурсни работи на 34 езика  (коми, осетински, румънски, чувашки, хаитянски креолски, гръцки, африкански език лингала, абхазки, аварски, башкирски,  марийски, осетински, удмуртски, чеченски, български и мн. други).

Конкурсът дели участниците според възрастовата група: 10 – 12 години, 13 – 16 години, 17 – 22 години. Също така при оценката на есето членовете на журито отчитат и какъв се явява за участника руският език: нероден, втори роден или чужд. 

Нашите ученици Ива, Георги и Бояна взеха участие в мероприятията по награждаването на финалистите в гр. Москва от 15.11. до 18.11.2021 г. Те имаха възможност да се запознаят с емблематични места в този прекрасен град, както и да участват в “Кръгла маса” заедно с другите финалисти и да разкажат за нашата красива България, древния ни град Пловдив и любимото училище Езикова гимназия “Иван Вазов”. Наградите им бяха връчени лично от ръководителя на Департамента на междурегионалните връзки и национална политика на град Москва Виталий Сучков, генералния директор на Центъра за съдействие на междунационалното  образование “Етносфера” Елена Омелченко и председателя на журито Олга Синьова.

Церемонията по награждаването се състоя в също така емблематична сграда на Правителството на Москва. Конкурсът се провежда вече седма година съвместно със Съвета по работа с националностите при Правителството на  Москва и Международното педагогическо дружество за поддръжка на руския език. Като организатор на конкурса е  Автономната организация Център за съдействие на междунационалното образование “Етносфера”, Московския педагогически държавен университет и с активно участие на филологическия факултет на Московския държавен университет “М. В. Ломоносов”.

Другите наши двама финалисти – Ивайло Лепоев и Елизавета Атанасова – не можаха да участват лично на награждаването. Те имаха и основателна причина, а именно  предстоящия изпит за немска езикова диплома.

Учители на учениците са:

на Бояна  Христова – Ирина Тончева;

на Георги Георгиев – Рашел Бехар;

на Ива Цветанова, Ивайло Лепоев и Елизавета Атанасова – Гергана Георгиева.

Да напомним, че в този конкурс досега са били финалисти в предишни години също и Елизавета Атанасова (през 2019 г.) и Константина Арнаудова (през 2020 г.).

Да пожелаем още такива успехи на учениците от ЕГ “Иван Вазов!

Впечатления на нашите финалисти от Международния конкурс “Билингва”

« 1 на 2 »

Може да харесате още

Отличие за млади преводачи от френски език
Нов Европейски знак за качество за eTwinning проект
Клас на месец ноември 2023 г.