Вчера, 9 юни 2022, на специална церемония в новата концертна зала на СУ “Любен Каравелов” в гр. Пловдив Регионалният инспекторат по образованието в гр. Пловдив връчи присъденото от МОН почетно отличие-грамота “Неофит Рилски” на г-н Илко Василев, заместник-директор по учебната дейност и учител по БЕЛ в ЕГ “Иван Вазов”! 

За всеки, имал щастието да почерпи от знанията, професионализма и харизмата на г-н Василев, това най-високо признание в българската образователна система е повод за безкористна радост и истинско удовлетворение. Радост, защото имаме честта да делим делника си с човек като него. И удовлетворение, защото всеотдайността, с която раздава от себе си в името на нашите деца и в името на нашето любимо училище, е оценена не само от нас – ръководството, учителите и учениците в гимназията, а и от общността. 

За нас той е много повече от колега. Той е просто Илко, който  ще се хвърли срещу вятърните мелници, щом го помолим за помощ, с устрема и вярата на Дон Кихот. Той е извор на онази по детски чиста вяра, от която всеки учител неистово се нуждае днес: вярата, че с всяка своя дума, жест, урок, изправени пред жадните очи на своите ученици, ние чертаем съдби, откриваме хоризонти, вдъхновяваме. Той е “авторът”, когото децата цитират, когато се спънат: “Има смисъл! Струва си! Ставай!”  Затова и в очите на нашите ученици той е едновременно “Гръбнакът на ЕГ “Иван Вазов”, “Свети Василев – Многоръкият Шива”, но и “Щастливецът”, открил силата си и своя “себап” в това да раздава с пълни шепи от своята обич на всички: и на отличените, и на прегрешилите, и на смелите, и на плахите. 

Няма събитие в училищния ни живот, от което г-н Василев да отсъства. Той е навсякъде, във всичко и с всеки. “В днешното състезание няма победени – вие всички сте победители!”, обича да казва той на нашите ученици, но и ние, неговите колеги, черпим с шепи от неговия борбен дух. Черпим от извора уроците на нашето размирно време и всяка негова реч остава да кънти в съзнанието ни и да чертае нови посоки. Такъв е финалът на словото му за Апостола: “И ви моля, предстои минута мълчание, не прекланяйте глава, докато коленичите, а вперете поглед в тези сиво-сини очи и помислете над онези четири въпросителни в последния ред в тефтера на Апостола: „Народе ????”. Такива са и словата му за себе си и за литературата: “Винаги съм казвал, че съм „на кръст, разпънат между две жени“, позволявам си да цитирам Стефан Цанев. Завърших български език и история в Пловдивския университет. Както не мога да разделя учениците в ЕГ „Иван Вазов“, така и моите две деца, по същия начин не мога да разделя сърцето си между историята и литературата. За мен литературата е начин да общувам с хората чрез изкуството, да си говорим истините за света, доказани във времето и проверени в уроците на историята.

Винаги съм казвал на моите ученици, че литературата не е учебен предмет, тя е изкуство и трябва да се възприема, коментира и изживява с чувство!“.

Да, заслужен приз! Приз за достойния учител, който оставя следи, чертае посоки и вдъхва сили за нелекия път в света извън училище на нашите деца! Приз за учителя, когото рутината не успява да сломи, защото знае, че да бъдеш учител, е преди всичко ЧУВСТВО и ПРИЗВАНИЕ и чак след това –  професия!

Поздравления, г-н Василев!

Поздравления, Илко!

И още нещо: БЛАГОДАРИМ!

 

От екипа на ЕГ “Иван Вазов”, Пловдив

Може да харесате още

Отличие за млади преводачи от френски език
Нов Европейски знак за качество за eTwinning проект
Клас на месец ноември 2023 г.