Проектът MELiSSA -Micro Ecological Life Supporting на ученици от Езикова гимназия „Иван Вазов“ – град Пловдив, с научен ръководител госпожа Христина Костадинова – учител по биология и здравно образование в училището, впечатли всички участници в петото издание на форума „Аз променям моето училище“, организиран от Община Пловдив и образователния портал „Уча в Пловдив“.

Противоепидемичните мерки в страната наложиха промяна в начина на провеждане на форума, който тази година се проведе онлайн на 11.12.2020г. като всички участници представиха проектите си чрез предварително заснети клипове.

Авторите на проекта, с който училището ни участва във форума са – Антония Милушева- 11Е, Димана Рангелова – 10Е, Емилия Великова – 10Е и Ива Илиева-11Е под ръководството на научния им ръководител госпожа Христина Костадинова.

Целта на ръководения от госпожа Христина Костадинова екип  е чрез проекта си MELiSSA -Micro Ecological Life Supporting System Alternative  постепенно да се изгради такава система за поддържане на живота на астронавтите на Марс.

„Хората ще започнат да правят дълги космически полети и трябва да мислим какви системи ще подържат живота им стотици дни“, казва Ива Милушева.

Работата по проекта MELiSSA -Micro Ecological Life Supporting System Alternative предвижда, че полетът до Марс ще е за 8 астронавти за 800 дни. Точно толкова ще е едно отиване и връщане до Червената планета. 

Младите учени от Езикова гимназия „Иван Вазов“ са разработили система за пречистване на водата от няколко слоя филтри. Интересно е обаче какво предлагат за редовно меню на астронавтите по време на дългия полет. 

 „Предлагаме те да отглеждат на борда на кораба си две експериментални растения – репички и спирулина“, разказа Емилия Великова. 

Спирулината е водорасло и съдържа 18 от 22 изключително важни за човека ензими. Расло е в езерото Текскоко, където е била столицата на Ацтекската империя – Теночтитлан. Когато пристига с армията си, дон Ернан Кортес вижда как ацтеките ядат някакви бисквити от сушени водорасли. 

            Ученичките от ЕГ „Иван Вазов“ са изследвали в продължение на година как репичките и спирулината растат при различно LED осветление. 

Работили са в лабораторията по биология на ПУ „Пасисий Хилендарски“. Накрая е разработено 7-дневно меню с двете растения. Момичетата са изчислили колко въглехидрати, протеини и мазнини ще получат космонавтите и колко калории им трябват за да не губят силата си. 

Може да харесате още

Отличие за млади преводачи от френски език
Нов Европейски знак за качество за eTwinning проект
Клас на месец ноември 2023 г.