Белослава Стоянова е ученичка от Xз клас в ЕГ „Иван Вазов“-Пловдив и е единствената ученичка от града с отлични резултати на ученическата PAD-Preisträgerprogramm- олимпиада организирана от Германската служба за педагогически обмен към Министерство на образованието и културата на Р.Германия.
Тя е направила проучване по поставена от Федералната служба тема „Чуждите езици“ и е представила своето виждане за важността от изучаването им в днешно време, доминирането на определени езици, развитието на чуждоезиковото обучение, успешното учене на чужди езици. Събраните от нея материали бяха подредени в проектна папка и изпратени в посолството на Германия за разглеждане.
Основните аспекти при оценката на разработките в олимпиадата PAD бяха ясно изразена лична позиция по темата, задълбочена аргументация, съпоставка на ситуациите в България и Германия и др.
Всички номинирани ученици от страната бяха поканени на разговор – събеседване в посолството на Германия в София. Отличените сред тях 12 ученика получиха лятна стипендия за триседмичен престой в Германия. Стипендията покрива разходите за път и настаняване в местно семейство в град Кобург. Белослава Стоянова ще има възможност да бъде част от международна ученическа група, в която ще се обучава в местната гимназия, ще работи по креативни проекти, ще посещава културни и спортни мероприятия, ще се запознае със забележителностите в Берлин и др.
В премийната програма „Германия плюс“ за изучаване на немски език за чуждестранни ученици взеха участие десетокласници от общо 18 държави от цял свят.

Може да харесате още

Отличие за млади преводачи от френски език
Нов Европейски знак за качество за eTwinning проект
Клас на месец ноември 2023 г.