Тази година 15 септември за всички в Езикова гимназия “Иван Вазов” е начало не само на новата учебна 2022/2023 година! С огромна радост и вълнение г-жа Вихра Ерамян, директор на училището ни, екип от учители и ученици заедно с официалните гости на събитието: г-жа Мария Гайдарова – заместник-министър в министерството на образованието и науката, г-жа Донка Щилянова, началник на отдел “Образование” в Община Пловдив, и г-жа Антоанета Пакова, началник на Регионално управление на образованието в Пловдив, откриха новия СТЕМ център в училището ни. Лентата прерязаха г-жа Мария Гайдарова и г-жа Антоанета Пакова, които приветстваха екипа на гимназията за прекрасния оазис на знанието, изпълнен с вдъхновени учители и ученици.

Сбъднатата мечта на учители и ученици е резултат на двугодишните усилия на екипа с подкрепата на възможностите, които национална програма “Изграждане на училищна СТЕМ среда” осигури.

В рамките на празничното събитие г-жа Христина Лисичкова, г-жа Милена Пеева и г-жа Недялка Траянова и техните млади “научни работници” преведоха гостите през етапите на проект “Мелиса”, чиято цел е отглеждането на растения в космически условия. Цел, която е не просто атрактивна, а е и наистина актуална. 

Ето какво сподели г-жа Лисичкова: “Учени от световно ниво отдавна алармират научните общности за опасността от настъпването на т.нар. белтъчен глад. Те смятат, че един от възможните начини за спасяването на човечеството би бил нов тип храна. Връзката на проекта с реалните предизвикателства, пред които човекът днес се изправя, е всъщност най-голямата мотивация за учениците, за да работят така усърдно и последователно по проект “Мелиса”, който разгръща потенциала на децата поне в три предметни области: биология, химия, физика, изследвайки спирулината като нов вид космическа храна.”

Учениците с огромно вълнение използваха уредите, с които е оборудван СТЕМ центърът: автоклав, който достига до 121 градуса, 1,2 атмосфери, с който стерилизираха пробите от спирулина, за да се получат достоверни резултати при опитите; лабораторна центрофуга, с която доказаха  биохимичния състав на спирулината; мощен микроскоп, свързан с екран в лабораторията, на който всички присъстващи видяха движението на клетките в новата космическа храна; преносимата физична лаборатория, с помощта на която измериха  влиянието на различните лед светлини върху растежа на спирулината. Опитите, които нашите “химици” направиха, доказаха, че “космическата” спирулина не отстъпва по отношение на своите хранителни стойности от “земния” картоф! 

“Така успяхме да открием всичко необходимо за отглеждането на спирулина в Космоса. И ако един ден се сбъднат прогнозите на Илън Мъск, че до 2050 година е възможно да имаме постоянна лунна база и град на планетата Марс, то тогава ще можем да отглеждаме и на Марс спирулината като една от възможните космически храни.” – завърши представянето на учениците г-жа Лисичкова.

Впечатлени от видяното, нашите гости не пропуснаха да опитат както суровата спирулина, така и шоколад със спирулина, с които учениците ги почерпиха. 

В залата за споделяне учениците с г-жа Недялка Траянова споделиха за работата си по проекти и направиха съпричастни всички на своите опити, заснети във видеа в рамките на проект по eTwinning.

Г-жа Ерамян не скри възхищението си: “Деца, колеги, благодаря ви от сърце. До днес усещах умората от двугодишните ни усилия да създадем този СТЕМ център за вас. Сега, след всичко, което видяхме, единственото, което изпитвам, е огромно удовлетворение и гордост, защото в очите ви, деца, видях пламъчето на любопитството и откривателството, които движат света ни напред. Знаех, че зад вас винаги ще застанат и вашите учители, защото съм свидетел и на тяхната изключителна мотивация да открият за вас най-смисления път към науката. Никога не се отказвайте да опитвате и никога не спирайте да се съмнявате, защото това движи света напред! Ние разчитаме на вас!”

Г-жа Гайдарова призова учениците и учителите им да продължават да преследват мечтите си в света на науките, но и да споделят изключителния си опит, който трупат по този път. Тематични подаръци тя връчи на екипите и на училището ни. Но и ние изпратихме гостите си със “знанието в ръка” – сборник за СТЕМ стратегии в училище, в който първата публикация е проектът “Вода”, разработен от г-жа Милена Пеева и първият възможен проект,  готов веднага да оживее в нашия нов център. А г-жа Лисичкова добави към подаръците и книжката за проект “Мелиса”.

Пожелаваме безкрайни приключения в света на СТЕМ науките и на учениците от ЕГ “Иван Вазов”, и на техните учители!

« 1 на 2 »

Може да харесате още

Важно съобщение за участниците в Областния кръг на олимпиадите по испански език и италиански език
На вниманието на учениците и родителите!
Важно съобщение за участниците в Областния кръг на олимпиадата по руски език