Всяка година в последната сряда на месец февруари отбелязваме международния Ден за борба с училищния тормоз. Тази инициатива започва през 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Ученици купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много.

За поредна година Ученическия парламент прегърна идеята за толерантност и приятелство и отбеляза Деня на розовата фланелка. Членове на парламента посетиха всички класове в училище, в търсене на “Най- розовия клас”. Тази година почетните грамоти грабнаха VIIIe и XIж клас. 

За “Най-розови учители” бяха отличени Елена Вързилова и Мария Тенева, които получиха грамотите си от председателя на Ученическия парламент Вероника Арбалиева.

В беседи и разговори по време на часа на класа учители и ученици обсъдиха проблемите за тормоза в училище и семейството, за необходимостта да бъдем съпричастни и толерантни.

Учениците имаха възможност да разсъждават върху това какво представляват приятелството, предателството и прошката. Ето част от размислите, които споделиха: 

Приятелството е нещо, което се получава при хора със сходни мисли и взаимоотношенията трябва да са истински.” 

 Борислава Христова, IXв клас

Приятелството за мен е нещо прекрасно. Да знаеш, че до теб има хора, които те подкрепят и уважават, и с които може да споделяш, е много приятно.” 

Трифон Стоянов, IXв клас

Според мен, приятелството е знак на щастие и на голяма сила. Когато имаш приятел, ти имаш съкровище.”   

Атанас Стефанов,  IXв клас

През моите очи приятелството означава да имаш близки, без да са от твоето семейство и винаги да бъдат готови да помогнат”. 

 Денислав Балинов, IXв клас

Добрият приятел е нужно да бъде верен, толерантен, готов да те разбере и да ти помогне. Приятелството е от жизнена необходимост за човека, защото да живееш сам в този ,,сив” свят се равнява на самоубийство. 

Бих се чувствала предадена, ако разбера, че някой близък до сърцето ми човек не мисли моето добро. За предателство считам говоренето зад гърба на хората. Предателство е и изоставянето я труден момент.

Прошката е ключ към разбирателството. Никой от нас не е безгрешен и не бива да е съден за грешките си, ако желае да се промени към по-добро. “ 

 Мариела Алексиева, XIи клас

         

Може да харесате още

ЕГ „Иван Вазов“ чества Деня на Европа
Последен училищен звънец за Випуск 2024
Музей на виртуалното изкуство