Десетокласничката Мариела Алексиева от ЕГ „Иван Вазов“ – Пловдив се нареди сред отличниците в тазгодишната РАD олимпиада. Тя е организирана от Службата по педагогически обмен към Консултативния отдел на посолството на Федерална република Германия в България. Конкурсът е за десетокласници от цялата страна, изучаващи немски език. За да участват, те трябва да направят собствено изследване по една от 5 предложени теми на немски език, като разполагат с два месеца. Най-добрите разработки от всяко училище се изпращат в посолството на Германия, където следва допълнителна селекция. Преди финала гимназистите, чиито работи са селектирани, преминават през събеседване в посолството, за да представят и защитят изследването си.

Мариела избира темата за екологично пътуване с влак, чиято крайна точка е Берлин. Тя посочва предимствата на този вид пътуване спрямо въздушния и автомобилния транспорт. В разработката си тя дава допълнителни съвети за избягването на превозни средства, отделящи вредни емисии, препоръчала нощувка в еко хотели, които не разхищават храна и ресурси, пазаруване от по-малки магазини, които предлагат екологични местни храни и др.

По време на работата си върху темата ученичката получава насоки и от преподавателя си по немски език Мариана Паралюзова.

Наградата на олимпиадата е организирано едномесечно посещение в Германия с разглеждане  на културни забележителности, участие в събитие и престой в семейство. Тази година всичко това ще се случи виртуално заради пандемията.

Мисли, които споделя Мариела Алексиева

Считам проекта ,,Четящи лисици“ за великолепно събитие, тъй като осъществява обмен на прочетени актуални четива. Този проект цели усъвършенстване на комуникационните умения на изучаващите немски език ученици, като дискутират над предварително прочетени книги.

 ,,Четящи лисици“ ми предостави възможността не само да премеря знания по немски, а и да представя оптимистичните си възгледи по поставените теми. Мотото ми по време на състезанието бе ,,Бъди хитра като лисицата и защити мнението си по зададените въпроси!“.

Националният кръг 2021 на състезанието се проведе в Езикова гимназия ,,Екзарх Йосиф I“, град Ловеч. Там бе моята първа изява на сцена пред много хора, въпреки това не се притесних изобщо. Точно обратното – бях особено развълнувана за това ново преживяване, тъй като знаех добре, че чрез него трупам опит за следващи състезания като например ,,Младежта дебатира“ и по-нататък за своята бъдеща професия.

Преди финала в Ловеч ми беше доста натоварено, тъй като предишната седмица имах НВО по български език и по математика и трябваше да правя тест за определяне на нивото за финансирания от екипа на ,,ПАД“ курс ,,Изживей Германия онлайн“. Доволна съм обаче от себе си, тъй като успешно се справих с всичко.

При награждаването на ,,Четящи лисици“ наистина се изненадах приятно, че съм класирана на второ място в България. Никога не бих могла да забравя момента, в който чух името си и всички зрители започнаха да ме аплодират бурно. Бях изключително развълнувана. В този великолепен момент мислех за моите учители по немски език, моите родители и най-добрата ми приятелка, на които съм безкрайно благодарна за тяхната подкрепа.

Също така бих желала да споделя, че бях впечатлена от речта на модераторите в този уникален момент за мен. Причина за това най-вероятно бяха креативният поздрав към участниците и оригиналните подаръци.

Организацията на мероприятието ми хареса много, тъй като бе създадена е чудесна атмосфера. Хубаво беше, че първия ден имахме достатъчно време за опознаване с участниците по време на обиколката на град Ловеч и Уъркшопа. Това определено допринесе за добрата дискусия на следващия ден.

Освен това се радвам на това, че се запознах с нови хора. Сред ученици с интерес към немския език, литература и култура се чувствах така, сякаш познавах тези хора отдавна, защото разговорите ни бяха наистина оживени.

В заключение бих искала за спомена, че проектът ,,Четящи лисици“ означава за мен много повече от незабравимо преживяване, защото ме мотивира да чета повече на чужд език и да продължавам да работя за мечтите си.

Още по темата може да видите във видеото.

Може да харесате още

Отличие за млади преводачи от френски език
Нов Европейски знак за качество за eTwinning проект
Клас на месец ноември 2023 г.