Националната кампания „Маратон на четенето“ се провежда от 2 април – Международния ден на детската книга до 23 април – Международния ден на книгата и авторското право. В хода на Маратона се организират различни инициативи за насърчаване на интереса към четенето и общуването с книгите – срещи с автори, конкурси за есета и илюстрации, тематични изложби, викторини, четения, драматизации.

В ЕГ „Иван Вазов“- Пловдив „Маратон на четенето 2022“ откриха учениците от VIII „Е“ клас. В училищната библиотека осмокласниците се срещнаха и разговаряха с г-жа Румяна Стоева – Титерякова, преподавател в ПУ „П. Хилендарски“. Книгите ѝ са свързани с историята на Пловдив и региона и се ползват като справочници и учебни помагала. Пред аудиторията г-жа Титерякова представи третата си енциклопедична книга „Запознайте се – Пловдив и още…“ „Моята книга е посветена на Пловдив и хората, които живеят тук, и другите, които ще дойдат и завинаги ще останат запленени от него – древния, вечния…“ сподели авторката.

Учениците чуха интересни легенди за града, реката и хълмовете, научиха историята на седемте тепета, които са природна забележителност и символ на Пловдив. С интерес разгледаха цетните илюстрации в книгата, разкриващи великолепието на пловдивските къщи, на музеите и възпоминателните паметници в града.

В края на срещата – интересна и полезна за учениците, авторката подари своя книга с автограф на училищната библиотека.

Може да харесате още

Книжен вторник за единадесетокласници в ЕГ „Иван Вазов“
Ученици от СУ „Емилиян Станев“ – гр. Велико Търново на гости на ЕГ „Иван Вазов“
ЕГ “Иван Вазов” – отново вдъхновява в Първата среща на Google референтните училища в България