Реализираната от училищната библиотека инициатива се проведе на 12.10.2021г. с учениците от VIII „Ж“ клас /класен ръководител Гергана Стефанова /. Осмокласниците научиха от библиотекаря  за книжовната  дейност в Пловдив на патриарха на българското книгоиздаване Христо Груев Данов. Участниците в събитието имаха възможност да разгледат албум за даровития книжовник и да добият визуална представа за издаваните от него книги и учебници за българското образование.

Гост на събитието бе Гергана Георгиева от отдел маркетинг и продажби на издателство „Жанет 45“, която продължи темата за книгоиздаването, четенето и общуването с книгите. Лъчезарната и винаги позитивно настроена дама говори за отпечатването на книгата, за дизайна на корицата, за подходящия формат, за обема на книгата и  големината на щрифта. Тя  представи интересни заглавия на съвременни български автори на издателство „Жанет 45“ и прочете откъси от тях. Гергана Георгиева компетентно и искрено отговори на зададените ѝ от осмокласниците въпроси: „Каква е ролята на книгоиздателя?“, „Как се издава книга?“, „Какво коригира редакторът?“, „Необходима ли е компютърна обработка на текста?“, „Как се определя  цената на една книга?“.

В края на литературното събитие учениците прочетоха мисли, цитати и истини за книгите /изненада от училищната библиотека / и обещаха на класната си, преподаваща им френски, да ги преведат на изучавания език.

Може да харесате още

В ЕГ „Иван Вазов“ стартира „Маратон на четенето 2024“
Запознаване с френския бокс
Клубът на супергероите и техните съученици от 8.В клас участваха в благотворителния базар „Първа пролет в приюта“