През месец юни 2022 година Никола Паперов от 9и клас спечели оспорваното състезание на немската педагогическа служба за международен обмен и посолството на Федерална република Германия за изготвяне на видео- материал на тема “България- такава, каквато не я познаваш.“ 

Как се случва всичко? Немският език за Никола не свършва в класната стая. Любовта към България, преклонението пред красотите на българската природа го вдъхновяват и той с ентусиазъм се захваща с работата по поставената задача за изготвяне на видео на немски език. Сроковете са кратки, времето не достига. Идеята е приветствана от майка му и заедно с домашния любимец поемат на път. Снимки, смях, ден като приказка, обаче на немски език. Да разкажеш на немски език, да покажеш красиво кътче от България на чужденците, които искат да опознаят родината ти, да отвориш прозорче за нещо, което го няма в интернет и не се афишира, но то съществува и е хубаво, и е българско и си струва да го откриеш, да се потопиш в него и за миг да забравиш за делника. Един деветокласник от ЕГ “Иван Вазов“, Пловдив се справя отлично с това!

В конкурсния формат вземат участие ученици от немските езикови гимназии в страната. Само на петима, измежду които е и Никола, германската комисия отличи работите, които ще бъдат поместени на сайта на Немското посолство за България. Най- радостното е, че успешното класиране на Никола му дава шанс през есента да бъде поканен в София и да участва в интервютата за подбор на български ученици за PAD стипендията на Германската педагогическа служба за международен обмен за 2023 година, която включва триседмичен престой и обучение в Германия през идната лятна ваканция.

Стискаме палци за Никола! Успех!

Може да харесате още

Отличие за млади преводачи от френски език
Нов Европейски знак за качество за eTwinning проект
Клас на месец ноември 2023 г.