На 20.03.2023 г. гост на ЕГ „Иван Вазов“, гр. Пловдив беше изключителната Катя Зографова – литературен историк, документалист, есеист, автор на 20 книги, отличени с национални и международни награди. Събитието беше първо от поредицата инициативи, свързани с отбелязването на 65-годишнината на нашата гимназия през 2023 година. А каква по-подходяща тема от хрониките на Вазовия род? И каква по-подходяща среща от тази, в която гостът ни е един от успелите възпитаници на ЕГ “Иван Вазов”?!
Разказът на госпожа Зографова се върна повече от 300 години назад в история, за да открием, че предтечите на народния поет също като него са хора на духа – свещеници и даскали. Любовта към словото и родината, предавана от поколение на поколение, се превръща в нравствена ценност на всички Вазови, за да достигне художествен връх в творчеството на Патриарха. Увлекателното изложение на госпожа Зографова открои обединяващата роля на Съба Вазова, център на семейната задруга. „Самоучка“ (но оставила забележително епистоларно наследство!), загубила без време съпруга си (Минчо Вазов е убит по време на Руско-турската война от 1877 – 1878 г.), Съба отглежда шестима сина, всеки от които заслужава да се нарече „строител на съвременна България“. Генералите Георги и Владимир Вазови са герои от войните за национално обединение, д-р Кирил Вазов се посвещава на медицината, Борис Вазов е публицист, юрист, дипломат, Никола Вазов – предприемач. Така хрониката на Вазовия род се превръща в разказ за миналото на цяла България – със своите върхове и падения, надежди и разочарования.
Вълнуващата среща между вазовци доказа, че нашето училище е преди всичко духовна общност, която пази ревниво заветите на Патриарха, който ни е научил чрез словото си, че познаването на миналото очертава хоризонта на бъдещето.

С поглед напред към следващите вълнуващи срещи!

« 1 на 2 »

Може да харесате още

В ЕГ „Иван Вазов“ стартира „Маратон на четенето 2024“
Запознаване с френския бокс
Клубът на супергероите и техните съученици от 8.В клас участваха в благотворителния базар „Първа пролет в приюта“