Нева Мичева – преводач, журналист и автор на сборника „Говори с Нева“, участва в пролетната програма на Литературния фестивал Пловдив чете, която се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и Издателство „Жанет 45“.

На 13.03.2024 г. гостува в ЕГ „Иван Вазов“ с Кристина Рогошева и Ива Лалова от ИК „Жанет 45“. Емоционална, вълнуваща, позитивна среща разговор се проведе  в училищната библиотека. Нева Мичева, която превежда художествена литература от италиански и от испански, както и пиеси от каталонски разговаря с момчета и момичета от 9г. клас – профил италиански език и ученици от гимназията, изучаващи испански език. Присъстваха и преподавателите Мария Тенева и Мария Луиса Карденал Рейнес, които активно се включиха в разговора на съответния език.

Приятна атмосфера се създаде със зададените от учениците въпроси: „Какво е да си преводач?“, „Как се учи един език?“, „Кой е любимият за преводи език?“ – интересни въпроси, на които Нева Мичева отговори откровено и развълнувано. Сподели свои мисли за съвременните предизвикателства в романските езици, за непреводимите думи и изрази. За младите читатели на училищната библиотека надписа книга с автограф: „Мили, хубави Вазовци! Благодаря, че ме поканихте, благодаря за хубавите въпроси и за вдъхновението!“

Може да харесате още

Ученици от IXд клас приключиха участието си в международен eTwinning проект
ЕГ „Иван Вазов“ на гости на „Зелени балкани“
Да посрещнем лятото с книга и усмивка