Презентирането на най-силния антиоксидант под формата на бонбони, кремове и мъфини, донесе на Езикова гимназия „Иван Вазов“ първо място в категория „Представяне на щанд“ на националния фестивал „Наука на сцената“, който се проведе през в Севлиево. Проектът бе презентиран от Димитър Даскалов – 11д и Гергана Стоицева – 10д!  Училището спечели за втори път първо място, след като през 2021 г. предизвика фурор с проекта за животоподдържаща система за полет до Марс – MELISSA. Тогава в редовното меню на астронавтите бяха добавени две експериментални растения – репички и спирулина,  а сега добавят астаксантин. Мотото на деветото издание на фестивала е „Устойчивост в STEM обучението“.

Тази година нашите гимназисти се представиха с проекта ASTAXANTHINЕ, разработен под ръководството на преподавателя по биология Христина Костадинова. Отборът е от 5 ученици – Димитър Даскалов – 11д, Гергана Стоицева – 10д, Мария Муташка – 11е, Борислав Симеонов -11еи Гергана Илиева – 11е.

„Астаксантинът е каротиноид, принадлежащ към същия клас вещества, към които приравняваме бета-каротина, лутеина, ликопена. Разпространен е в природата и се добива от отглеждане на микроводорасли, ферми за скариди и крил, а също и чрез някои видове мая. По същество представлява розово-червен пигмент, придаващ естествения цвят на редица ракообразни и риби (крил, рак, омар, скариди, сьомга, пъстърва)“, пояснява Костадинова.

Оказва се, че астаксантинът е най-мощният антиоксидант в природата – от четири до шест пъти по-силен от бета-каротина, с над 500 пъти по-висока активност от витамин Е и с над 6 000 пъти по-висока антиоксидантна активност от витамин С. Влияе благоприятно на очите, на сърцето, когнитивното здраве, кожата, увеличава и мускулната издръжливост. Поради своите антиоксидантни свойства астаксантинът може да помогне и за лечението на различни видове рак. Открити са краткосрочни и дългосрочни ползи от приема му за лечението на рак на гърдата, включително намален растеж на раковите клетки.

   

Може да харесате още

Ученици творци от Езикова гимназия „Иван Вазов“ с първа награда в престижен културен форум
Тържествено връчване на награди
EГ “Иван Вазов” първи на националното ученическо състезание “Млади Таланти”