На 13.01.2023 г. в Пловдив се проведе регионална среща на училищата-посланици на ЕП. Участваха 16 училища от Пловдив и южна България.  ЕГ „ Иван Вазов“ участва с 10 младши посланици, ръководени от старшите посланици Анелия Митева и Ивилина Генова.

     След представяне на всички училища се проведе дискусия с проф. Ингрид Шикова на тема „  Върховенство на правото“ . Най-активни в дискусията бяха младшите посланици Димитър Даскалов от 10д клас и Цветина Минкова от 10а клас

     Дебатът на тема „ Шестнадесетгодишните трябва да имат избирателни права“ предизвика голям интерес. Медиацията осъществиха дванадесетокласничките от  гимназия Ана-Мария Живанович и Савина Димитрова. Отборите бяха смесени от ученици на ЕГ „ Иван Вазов“ и Търговската гимназия. И утвърждаващите,  и отричащите представиха интересни аргументи и примери.  Победител беше отричащият отбор.„ Шестнадесетгодишните не са достатъчно ориентирани и зрели , за да участват в избирателния процес“ това е тяхното заключение..  Като говорители се изявиха младшите посланици Цветина Минкова и Георги Генов от 10а клас, Ния Новакова от 10е клас и Елица Бояджиева от 11д .

    Гост на събитието беше евродепутатът Андрей Ковачев. Учениците задаваха много въпроси, свързани с развитието на България в ЕС – за готовността на България за влизане в Шенген, енергийната криза, войната в Украйна и др. Младшите посланици от ЕГ „ Иван Вазов“ бяха сред най-активните като изключително сериозни въпроси зададе младши посланик Петър Кючуков.

    Срещата приключи с обща снимка за спомен и много нови приятелства.

Може да харесате още

Ученици от IXд клас приключиха участието си в международен eTwinning проект
ЕГ „Иван Вазов“ на гости на „Зелени балкани“
Да посрещнем лятото с книга и усмивка