Проектът MELiSSA -Micro Ecological Life Supporting на ученици от Езикова гимназия „Иван Вазов“ – град Пловдив, с научен ръководител госпожа Христина Костадинова – учител по биология и здравно образование в училището, впечатли академичното жури и заслужи първата награда за ученически проекти в VII-та научна сесия на Ученическия институт на БАН – Учи БАН, коята се проведе от 11 до 13 ноември в Българската академия на науките.

Спечелената награда е огромно признание за усилията на авторите на проекта Антония Милушева- 11Е, Димана Рангелова – 10Е, Емилия Великова – 10Е и Ива Илиева-11Е и за научния им ръководител, защото бе завоювана в конкуренцията на 68 ученически проекта на ученици от 20 града на България.

Целта на ръководения от госпожа Христина Костадинова екип  е чрез проекта си MELiSSA -Micro Ecological Life Supporting System Alternative  постепенно да се изгради такава система за поддържане на живота на астронавтите на Марс.

„Хората ще започнат да правят дълги космически полети и трябва да мислим какви системи ще подържат живота им стотици дни“, казва Ива Милушева.

Работата по проекта MELiSSA -Micro Ecological Life Supporting System Alternative предвижда, че полетът до Марс ще е за 8 астронавти за 800 дни. Точно толкова ще е едно отиване и връщане до Червената планета. 

Младите учени от Езикова гимназия „Иван Вазов“ са разработили система за пречистване на водата от няколко слоя филтри. Интересно е обаче какво предлагат за редовно меню на астронавтите по време на дългия полет. 

 „Предлагаме те да отглеждат на борда на кораба си две експериментални растения – репички и спирулина“, разказа Емилия Великова. 

Спирулината е водорасло и съдържа 18 от 22 изключително важни за човека ензими. Расло е в езерото Текскоко, където е била столицата на Ацтекската империя – Теночтитлан. Когато пристига с армията си, дон Ернан Кортес вижда как ацтеките ядат някакви бисквити от сушени водорасли. 

 Ученичките от ЕГ „Иван Вазов“ са изследвали в продължение на година как репичките и спирулината растат при различно LED осветление. 

Работили са в лабораторията по биология на ПУ „Пасисий Хилендарски“. Накрая е разработено 7-дневно меню с двете растения. Момичетата са изчислили колко въглехидрати, протеини и мазнини ще получат космонавтите и колко калории им трябват за да не губят силата си. 

Може да харесате още

Не само езиците са нашата сила
Ученици творци от Езикова гимназия „Иван Вазов“ с първа награда в престижен културен форум
Тържествено връчване на награди